Potenciazavar lelki okai

Mindnyájunknak jogunk van az örömteli szexuális élethez. A szexuális problémák gyógyíthatóak, ne elégedjen meg örömtelen szexuális élettel!

A szexuális kielégülésünk több tényező függvénye, elsősorban lelki, de testi feltételek is szerepet játszanak.

Szexuális diszfunkciók, mint merevedési, potenciazavar esetén, általános lelki állapotunk, boldogságérzetünk, önértékelésünk, kapcsolatunk harmóniája is veszélybe kerül. Férfiak esetében a teljesítménykudarc miatt kialakulhat szégyenérzet is.

Az erekciós zavarral küzdő férfiak tartósan képtelenek erekció létrehozására, vagy szexuális aktus közbeni fenntartására. A probléma középpontjában a merevedési zavar áll. Az örömteli, kielégítő közösüléshez szükséges erekció nem, vagy korlátozottan jön létre.

A potenciazavar és merevedési zavar lelki okai, és kezelése

 

Az okok lehetnek lelki, és testi eredetűek egyaránt.

Organikus okok:

Javasolt minden esetben először kizárni a szervi elváltozások lehetőségét. Tehát érdemes andrológushoz fordulni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a probléma hátterében nem valamilyen szervi megbetegedés áll.

Amennyiben kizártuk az organikus hátteret, meg kell vizsgálnunk, hogy milyen pszichés tényezők akadályozzák a kielégítő szexuális élet megvalósítását.

Pszichés, ,lelki eredetű okok:

 • Szorongás
 • Harag, félelem.
 • Depresszió
 • Intimitási problémák, boldogtalan párkapcsolat.
 • Szélsőséges vallási beállítódás.
 • Szigorú, büntető szülői attitűd.
 • Stressz
 • Gyermekkori abúzus.
 • Változó kor következményei.
 • Gyermek születése után az apa elveszítheti szexuális érdeklődését.
 • Teljesítményszorongás, megfigyelői szerep felvétele.

Terápiás lehetőségek:

A mai szexuálterápiás eljárások rövid ideig tartanak, és direktívek. Az átlagos kezelések időtartama 15-20 ülés. A terápia során a konkrét szexuális panaszok megoldása, és nem a személyiség újrastrukturálása a cél. A terápia során a párok otthon végzendő feladatokat is kaphatnak.

Több szexuálterápiás módszer létezik, néhány főbb jellemző lépés ismertetése:

 1. A probléma meghatározása, szexuális élettörténet feltárása. Javasolt lehet szervi kivizsgálás, az esetleges organikus eredetű problémák kizárására, illetve megfelelő kezelésére.
 2. Kölcsönös felelősség elvének meghatározása. Mely szerint a szexuális problémák közösek, függetlenül attól, hogy kinél jelentkeznek.
 3. Információnyújtás, szexuális felvilágosítás, anatómiai, fiziológiai, lélektani megközelítések szempontjából.
 4. Attitűdváltoztatás. A szexualitásról alkotott problematikus, a válaszkészség és szexuális örömszerzést gátló hiedelmek megváltoztatása.
 5. A teljesítményszorongástól, és a megfigyelői szereptől való megszabadulás, az érzéki alámerülés, és a követelésmentes örömszerzés útján. Leggyakrabban a teljesítményszorongás áll a merevedési problémák hátterében. De sajnos szexuális területen, minél tudatosabban akarjuk, hogy jól menjen, annál kevésbé tudjuk átadni magunkat az élménynek, tehát nem lehet erőltetni, hogy menjen, sőt ellenkezőleg, legjobb, ha azt tanuljuk meg, hogyan tudjuk magunkat átadni az élménynek, és ne megfelelni akarjunk. Sokszor pont azzal tudunk terápiásan beavatkozni, ha azt javasoljuk a pároknak, hogy egy ideig tartózkodjanak a közösüléstől.
 6. A felek közötti kommunikációs készségek és szerelmi technikák tökéletesítése.
 7. A negatív életstílus és a házastársi interakciók megváltoztatása

Minden embernek joga van a boldog, kielégítő szexuális élethez, tegyen érte!

Ha magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szexuális problémák akaraterővel ritkán küzdhetők le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!