Orgazmuszavar

A szexuális élet gyakorlata alapvető szükségleteink kielégítésének egyik feltétele, a szexuális teljesítmény, pedig messzemenően befolyásolja önértékelésünk alakulását.

A szexuális diszfunkciók, mivel akadályozzák a nemi aktus megvalósulását, élvezetét, igen kínzóak, gyötrőek tudnak lenni. Nemi frusztrációt, önértékelési problémát, boldogtalanságot, depressziót a teljesítménykudarc miatti szégyenérzetet okoznak.

A szexualitás négy szakaszát különböztetjük meg:

 1. A vágy szakasza.
 2. A készenlét szakasza.
 3. Az orgazmus szakasza.
 4. Az oldódás szakasza.

A zavarok az első három szakaszban jelentkezhetnek, egyes esetekben az egész életre kiterjedően, más esetben egy adott szituációval összefüggésben.

Az orgazmus zavarai

Az orgazmus során az egyén gyönyörérzete bizonyos alhasi, ritmikus izom-kontrakciókkal kísérve a tetőfokára hág. Ekkor következik be a férfiaknál az ondó kilövellése, nőknél, pedig a hüvelyfal külső harmadának kontrakciója.

Az itt jelentkező leggyakoribb szexuális diszfunkciók a korai ejakuláció, a férfi-orgazmuszavar és a női orgazmus-zavar.

1. Korai ejakuláció

Az ejakuláció kontrollálási képtelensége, ami akadályozza, hogy mindkét partner számára élvezhető legyen a szexuális együttlét. Az ejakuláció tartósan vagy ismételten minimális stimulációra, a személy akarata ellenére bekövetkezik.

A behatolás előtt, közben, vagy rögtön utána. A zavar szenvedést okoz.

2. Férfi-orgazmuszavar

Férfi orgazmus-zavar fennállása esetén az érintett személy normális szexuális ingerlés és izgalmi állapot mellett sem, illetve csak hosszas késleltetés után képes az orgazmushoz eljutni.

3. Női orgazmus-zavar:

A női orgazmus zavarban szenvedő nők orgazmusa sok esetben egyáltalán nem, vagy csak igen lassan következik be. A zavar a nők 20-30%-nál fordul elő.

Kutatások szerint a nők 10-15%-a életében soha nem él át orgazmust.

4. Vaginizmus.

A vaginizmusban a hüvely külső harmadánál bekövetkező görcsös összehúzódások miatt a pénisz behatolása lehetetlenné válik. Súlyos esetekben a közösülés egyáltalán nem jön létre.

5. Diszpareunia- Fájdalmas közösülés.

A fájdalmas közösülés esetén a koitusz a nemi szervekben jelentkező heves fájdalommal jár. Ennek hátterében általában szervi eredetű probléma áll.

A szexuális késztetéseink számtalan biológiai, pszichés, és szociokulturális tényező együttes hatásának megfelelően alakulnak, és bármelyik tényező szerepet játszhat e problémák kialakulásában.

Az orgazmus zavarának okai

1. Biológiai okok:

 • Hormonális problémák, szervi rendellenességek, cukorbetegség, érszűkület, szívbetegségek stb.
 • Gyógyszer hatásai.
 • Alkohol, drogfogyasztás.
 • Kor előrehaladása, változó kor.

2. Pszichés eredetű okok

 • Szorongás.
 • Harag, félelem.
 • Depresszió
 • Intimitási problémák, boldogtalan párkapcsolat.
 • Szélsőséges vallási beállítódás.
 • Szigorú, büntető szülői attitűd.
 • Stressz.
 • Gyermekkori abúzus.
 • Változó kor következményei.
 • Gyermek születése után az apa elveszítheti szexuális érdeklődését.
 • Teljesítményszorongás, megfigyelői szerep felvétele.

Terápiás lehetőségek

A mai szexuálterápiás eljárások rövid ideig tartanak, és direktívek. Az átlagos kezelések időtartama 15-20 ülés. A terápia során a konkrét szexuális panaszok megoldása, és nem a személyiség újrastrukturálása a cél. A terápia során a párok otthon végzendő feladatokat is kaphatnak.

Több szexuálterápiás módszer létezik, néhány főbb jellemző lépés ismertetése:

 1. A probléma meghatározása, szexuális élettörténet feltárása. Javasolt lehet szervi kivizsgálás, az esetleges organikus eredetű problémák kizárására, illetve megfelelő kezelésére.
 2. Kölcsönös felelősség elvének meghatározása. Mely szerint a szexuális problémák közösek, függetlenül attól, hogy kinél jelentkeznek.
 3. Információnyújtás, szexuális felvilágosítás, anatómiai, fiziológiai, lélektani megközelítések szempontjából.
 4. Attitűdváltoztatás. A szexualitásról alkotott problematikus, a válaszkészség és szexuális örömszerzést gátló hiedelmek megváltoztatása.
 5. A teljesítményszorongástól, és a megfigyelői szereptől való megszabadulás, az érzéki alámerülés, és a követelésmentes örömszerzés útján.
 6. A felek közötti kommunikációs készségek és szerelmi technikák tökéletesítése.
 7. A negatív életstílus és a házastársi interakciók megváltoztatása

Minden embernek joga van a boldog, kielégítő szexuális élethez, tegyen érte!

Ha magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szexuális problémák akaraterővel ritkán küzdhetők le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen!

A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

Kérjen segítséget, hogy örömteli legyen az élete!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!