A szexuális vágy hiánya vagy elvesztése

A vágy zavara

A szexuális élet gyakorlata alapvető szükségleteink kielégítésének egyik feltétele, a szexuális teljesítmény, pedig messzemenően befolyásolja önértékelésünk alakulását.

A szexuális diszfunkciók, mivel akadályozzák a nemi aktus megvalósulását, élvezetét, igen kínzóak, gyötrőek tudnak lenni. Nemi frusztrációt, önértékelési problémát, boldogtalanságot, depressziót a teljesítménykudarc miatti szégyenérzetet okoznak.

A szexualitás négy szakaszát különböztetjük meg

 1. A vágy szakasza.
 2. A készenlét szakasza.
 3. Az orgazmus szakasza.
 4. Az oldódás szakasza.

A zavarok az első három szakaszban jelentkezhetnek, egyes esetekben az egész életre kiterjedően, más esetben egy adott szituációval összefüggésben.

A vágy szakaszának zavarai:

A szexuális aktivitásra való vágy és a szexuális fantáziák tartós vagy ismétlődő hiánya, elégtelensége, mely szenvedést, és kapcsolati nehézséget okoz.

 • Hipoaktív szexuális vágyra jellemző, hogy a szex iránti érdektelenség, az alacsony szexuális aktivitási szint. Nőknél 25-30%-os az előfordulása, férfiaknál 15% körüli.

Az átlagos szexuális együttlétek száma változó, de a napi egy és a heti két alkalom között helyezkedik el az átlagra vonatkoztatva.

 • Szexuális averzió esetében az emberek kifejezetten kellemetlennek találják a szexuális cselekményeket. Készenlét, izgalom, és gyönyör helyett riadalmat, undort, szorongást és félelmet éreznek.

A szexuális késztetéseink számtalan biológiai, pszichés, és szociokulturális tényező együttes hatásának megfelelően alakul, és bármelyik tényező szerepet játszhat e problémák kialakulásában

A szexuális diszfunkciók kialakulásának okai

1. Biológiai okok:

2. Pszichés eredetű okok:

 • Szorongás.
 • Harag, félelem.
 • Depresszió
 • Intimitási problémák, boldogtalan párkapcsolat.
 • Szélsőséges vallási beállítódás.
 • Szigorú, büntető szülői attitűd.
 • Stressz.
 • Gyermekkori abúzus.
 • Változó kor következményei.
 • Gyermek születése után az apa elveszítheti szexuális érdeklődését.

Terápiás lehetőségek

A mai szexuálterápiás eljárások rövid ideig tartanak, és direktívek. Az átlagos kezelések időtartama 15-20 ülés. A terápia során a konkrét szexuális panaszok megoldása, és nem a személyiség újrastrukturálása a cél. A terápia során a párok otthon végzendő feladatokat is kaphatnak.

Több szexuálterápiás módszer létezik, néhány főbb jellemző lépés ismertetése:

 1. A probléma meghatározása, szexuális élettörténet feltárása. Javasolt lehet szervi kivizsgálás, az esetleges organikus eredetű problémák kizárására, illetve megfelelő kezelésére.
 2. Kölcsönös felelősség elvének meghatározása. Mely szerint a szexuális problémák közösek, függetlenül attól, hogy kinél jelentkeznek.
 3. Információnyújtás, szexuális felvilágosítás, anatómiai, fiziológiai, lélektani megközelítések szempontjából.
 4. Attitűdváltoztatás. A szexualitásról alkotott problematikus, a válaszkészség és szexuális örömszerzést gátló hiedelmek megváltoztatása.
 5. A teljesítményszorongástól, és a megfigyelői szereptől való megszabadulás, az érzéki alámerülés, és a követelésmentes örömszerzés útján.
 6. A felek közötti kommunikációs készségek és szerelmi technikák tökéletesítése.
 7. A negatív életstílus és a házastársi interakciók megváltoztatása

Minden embernek joga van a boldog, kielégítő szexuális élethez, tegyen érte!

Ha magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szexuális problémák akaraterővel ritkán küzdhetők le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!