Szkizoid személyiségzavar

Érzelmi elsivárosodás, ne érintsetek, ne közeledjetek!

Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselk
edésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és következetesek legyenek. Tehát a személyiség pszichofizikai rendszerek olyan dinamikus szerveződése, amely az egyén jellegzetes viselkedés, gondolat, és érzelmi mintázatait hozza létre.

Személyiségünk optimális esetben elég rugalmas ahhoz, hogy tanuljunk hibáinkból, tapasztalatainkból, és a környezetünkkel való interakciók során, több lehetőség közül a számunkra, és környezetünk számára egyaránt, legkívánatosabb viselkedéssel reagáljunk.

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata, mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban megjelenő szenvedést, problémákat, nehézségeket okoz.

A szociális, érzelmi és más érintkezésektől való visszahúzódás jellemzi, valamint a fantáziálás, a magányos cselekedetek és az önmegfigyelés előnyben részesítése. Az érzéseket csak korlátozott mértékben fejezi ki, és ugyanígy az örömöt is csak limitáltan éli át.

  • A szoros társas kapcsolatokat, beleértve a családi kapcsolatokat is, nem óhajtja, és nem is élvezi
  • Majdnem mindig magányos tevékenységet választ
  • Ha van, akkor is csak csekély a szexuális érdeklődése
  • Örömet csak kevés tevékenységben talál, vagy egyáltalán nem
  • Közvetlen rokonain kívül nincs közeli barátja vagy bizalmasa
  • Közömbös mások dicsérete vagy kritikája iránt
  • Érzelmileg hidegség, elzárkózás, vagy sivár affektusok jellemzik

Abban az esetben, ha a fenti jellemzők túlnyomó részben jellemzik Önt, és jelentős szenvedést, interperszonális, kapcsolati, munkahelyi nehézségeket, boldogtalanságot, örömtelenséget okoznak, javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen, kérjen segítséget!

A zavar okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!