Paranoid személyiségzavar

Bizalmatlanság, gyanakvás, ártó szándékok fogságában.

Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és következetesek legyenek.

Tehát a személyiség pszichofizikai rendszerek olyan dinamikus szerveződése, amely az egyén jellegzetes viselkedés, gondolat, és érzelmi mintázatait hozza létre.

Személyiségünk optimális esetben elég rugalmas ahhoz, hogy tanuljunk hibáinkból, tapasztalatainkból, és a környezetünkkel való interakciók során, több lehetőség közül a számunkra, és környezetünk számára egyaránt, legkívánatosabb viselkedéssel reagáljunk.

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata, mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban megjelenő szenvedést, problémákat, nehézségeket okoz.

A paranoid személyiségzavar jellemzői

A paranoid személyiségzavarra jellemző a kifejezett érzékenység a kudarcokra.

  • Az ért sérelmek megbocsátási képtelensége.
  • Alaptalanul feltételezi, hogy mások kihasználják, becsapják.
  • Mások iránt bizalmatlan, rejtett rosszindulatot feltételez.
  • Gyanakvás, az események, élmények tendenciózus eltorzítása, azaz mások semleges vagy baráti cselekedeteit ellenségesnek, vagy megvetendőnek tartja.
  • Alap nélküli állandó gyanakvás, különösen a szexuális partnerre.
  • Harcos, makacs, rendíthetetlen meggyőződés a saját igazáról.
  • Általában önteltség és énközpontúság jellemzi.

Abban az esetben, ha a fenti jellemzők túlnyomó részben jellemzik Önt, és jelentős szenvedést, interperszonális, kapcsolati, munkahelyi nehézségeket, boldogtalanságot, örömtelenséget okoznak, javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen, kérjen segítséget!

A zavar okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!