Kényszeres személyiségzavar

Rend, tökéletesség, fegyelem, perfekcionizmus, lelkiismeretesség.

Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és következetesek legyenek. Tehát a személyiség pszichofizikai rendszerek olyan dinamikus szerveződése, amely az egyén jellegzetes viselkedés, gondolat, és érzelmi mintázatait hozza létre.

Személyiségünk optimális esetben elég rugalmas ahhoz, hogy tanuljunk hibáinkból, tapasztalatainkból, és a környezetünkkel való interakciók során, több lehetőség közül a számunkra, és környezetünk számára egyaránt, legkívánatosabb viselkedéssel reagáljunk.

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata, mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban megjelenő szenvedést, problémákat, nehézségeket okoz.

A kényszeres személyiségzavar jellemzői

 A kényszeres személyiségzavarban szenvedő embert a kételkedés, tökéletességre való törekvés, extrém lelkiismeretesség, ellenőrzés, a részletekben való elmerülés, makacsság, óvatosság, és rigiditás jellemzi.

 

További jellemzők

  • Túlzott rendszeretet
  • Rugalmatlanság, merevség
  • A tevékenység lényegét, örömét elveszítően kötődik a részletekhez, szabályokhoz, listákhoz, rendhez, szervezethez
  • A feladat befejezését akadályozó mértékben ragaszkodik a tökéletességreSzélsőségesen önfeláldozó a munka és a produktivitás iránt, háttérbe szorítva a szabadidős elfoglaltságokat, baráti, családi kapcsolatokat
  • Aggályoskodó, mértéktelenül lelkiismeretes és rugalmatlan elvi, erkölcsi, és más értékrendi ügyekben
  • Képtelen kidobni a tönkrement dolgait, még akkor sem, ha érzelmileg nem kötődik hozzájuk
  • Kelletlenül bíz meg feladattal másokat, vagy dolgozik együtt másokkal, hacsak azok nem vetik alá magukat pontosan az ő elképzeléseinek
  • Maga és mások felé is fukar, a pénzt a jövőbeni ínséges idők tartalékának tekinti
  • Merev és makacs

Abban az esetben, ha a fenti jellemzők túlnyomó részben igazak Önre, és jelentős szenvedést, interperszonális, kapcsolati, munkahelyi nehézségeket, boldogtalanságot, örömtelenséget okoznak, javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen, tegyen Magáért!

A zavar okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!