Hisztrionikus személyiségzavar

Teátrális, eltúlzott, felszínes érzelmek rabságában!

Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és következetesek legyenek. Tehát a személyiség pszichofizikai rendszerek olyan dinamikus szerveződése, amely az egyén jellegzetes viselkedés, gondolat, és érzelmi mintázatait hozza létre.

Személyiségünk optimális esetben elég rugalmas ahhoz, hogy tanuljunk hibáinkból, tapasztalatainkból, és a környezetünkkel való interakciók során, több lehetőség közül a számunkra, és környezetünk számára egyaránt, legkívánatosabb viselkedéssel reagáljunk.

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata, mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban megjelenő szenvedést, problémákat, nehézségeket okoz.

A hisztrionikus személyiségzavar jellemzői

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedő emberek jellemzői a felszínes és labilis érzelmi élet, dramatikus viselkedés, teatralitás, az érzelmek eltúlzott, sarkított kifejezése, szuggesztibilitás, egocentrizmus, mohóság, mások figyelmen kívül hagyása, sértődékenység, az elismerés, az izgalmak, a figyelem állandó keresése.

További jellemzők

  • Kényelmetlenül érzi magát olyan helyzetekben, ahol nem Ő van a figyelem középpontjában
  • Másokkal való kapcsolatát gyakran szexuálisan csábító vagy provokatív, inadekvát magatartás jellemzi
  • Gyorsan változó és felszínes érzelmeket mutat ki
  • Külső megjelenését folyton a figyelem felkeltésére használja
  • Túlzóan hangulatkeltő, részletekre nem figyelő beszédstílusa van
  • Dramatizáló, felszínes, felfokozott érzelmeket fejez ki
  • Mások vagy a körülmények által könnyen befolyásolható
  • Kapcsolatait intimebbnek tekinti, mint amilyenek

Abban az esetben, ha a fenti jellemzők túlnyomó részben igazak Önre, és jelentős szenvedést, interperszonális, kapcsolati, munkahelyi nehézségeket, boldogtalanságot, örömtelenséget okoznak, javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen, tegyen Magáért!

A zavar okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!