Érzelmileg labilis személyiségzavar

Érzelmi kontroll hiányában, az érzelmek hullámain száguldozva!

Az ember személyiségét a belső élmények, tulajdonságok, motivációik és a külső megnyilvánulások olyan sajátos és tartós mintázata alkotja, mely lehetővé teszi, hogy viselkedésünk, gondolataink, érzelmi megnyilvánulásaink bejósolhatóak és következetesek legyenek. Tehát a személyiség pszichofizikai rendszerek olyan dinamikus szerveződése, amely az egyén jellegzetes viselkedés, gondolat, és érzelmi mintázatait hozza létre.

Személyiségünk optimális esetben elég rugalmas ahhoz, hogy tanuljunk hibáinkból, tapasztalatainkból, és a környezetünkkel való interakciók során, több lehetőség közül a számunkra, és környezetünk számára egyaránt, legkívánatosabb viselkedéssel reagáljunk.

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés olyan átfogó tartós és rugalmatlan mintázata, mely jelentősen eltér a kultúra, a környezet elvárásaitól. Ez a rugalmatlanság gyakran pszichés sérüléseket, interperszonális vagy munkahelyi konfliktusokban megjelenő szenvedést, problémákat, nehézségeket okoz.

Az érzelmileg labilis személyiségzavar jellemzői

Az érzelmileg labilis személyiségzavarban szenvedő egyént az impulzív cselekedetek, a következmények figyelmen kívül hagyása jellemzi. A hangulat kiszámíthatatlan és szeszélyes, az érzelmek kitörésének hajlama észlelhető, és a kirobbanó viselkedés kontrolljának képtelensége. Házsártos viselkedési tendencia, másokkal konfliktusok, különösen akkor, ha az impulzív cselekedeteket bírálják, vagy akadályozzák.

Két típusát lehet megkülönböztetni

  • Impulzív típus: melyet az érzelmi instabilitás, és az impulzuskontroll hiánya jellemez
  • Borderline típus, melyet az előzőeken kívül az énkép, a célok, a belső preferenciák zavara, krónikus üresség érzés, intenzív és labilis személyközi kapcsolatok, öndestruktív viselkedésre való hajlam, így öngyilkossági jelzések és kísérletek jellemeznek

Abban az esetben, ha a fenti jellemzők túlnyomó részben igazak Önre, és jelentős szenvedést, interperszonális, kapcsolati, munkahelyi nehézségeket, boldogtalanságot, örömtelenséget okoznak, javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen, kérjen segítséget!

A zavar okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!