Kóros féltékenység

„Ha nem tudom mit csinál, attól félek megcsal, vagy elhagy.”

„Amikor találkozunk mindent tudni akar. Úgy érzem magam mint egy kivallatáson.”.

Féltékenység, állandó rettegés a kapcsolat felbomlásától, bizalmatlanság, számonkérés.

Kóros féltékenységről akkor beszélhetünk, amikor a párkapcsolat legfontosabb mozgatórugója a féltékenység: annak elkerülése, jogtalanságának bizonygatása, vagy fenntartása.

Tünetei sokfélék lehetnek, amelyek célja, hogy a féltékeny partner mindenről tudni szeretne:

  • elszámoltatás a külön töltött időről,
  • a partner digitális életének folytonos követése (pl. facebook, e-mail, chat…stb.),
  • folytonos törekvés a partner egyéb kapcsolatainak (munkatársi, baráti) leépítésére,
  • gyakori konfliktusok és sértettség, ha partner kifejezi egyéni igényeit,

Ezek mögött a viselkedésformák mögött a partner elhagyásától való félelem áll, melyet úgy próbál az illető feloldani, hogy párkapcsolata minden pillanatát kontrollálni szeretné. A mögöttes félelem okai többféle lehet:

  • rossz korábbi tapasztalatok (korábbi kapcsolatok, családi, gyerekkori),
  • elköteleződés hiánya,
  • bizalmatlanság a kapcsolat valódiságában,
  • baráti, családi kapcsolatok túlzott fontossága

Sokszor saját magunk bizalmatlanságát látjuk meg a másik viselkedésében. Ennek felismerése fontos lépés a féltékenység megszűntetésében és legtöbb esetben szakember segítségét igényli.

A féltékenység miatti örökös kontrollálási vágy tovább ronthatja a kapcsolatot, mert az nyomasztja a partnert, úgy érzi megfullad a párkapcsolatban.

Párterápián fontos a pár meglévő erőforrásainak feltárása, mikor működtek jól, és akkor mit csináltak másképp. Emellett a bizalom kialakulásának segítése és a pár környezetével (barátok, család) tartott kapcsolatának közös kialakítása is fontos feladat. A féltékenység akkor szűnik meg, ha mindekét ember úgy érzi kölcsönösen elköteleződtek egymás mellett

Ha úgy érzi párkapcsolatában a féltékenység a meghatározó érzés, és semmi nem tud ezen változtatni, bizalommal forduljon felénk és kérjen egy időpontot. Minden párkapcsolatban megjelenik a féltékenység, hisz félünk attól, hogy elveszítjük párunkat. Ha külső szakember segítségével képesek megbirkózni vele, akkor bizalomra, kölcsönös elfogadásra, és szeretetre épülhet közös jövőjük.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!