Eltávolodás, intimitás és őszinteség hiánya

Eltávolodás, intimitás és őszinteség hiánya„Már nem esik olyan jól a simogatása.”

„Meg sem tudom mondani mikor kívántuk meg a másikat utoljára.”

„Élünk egymás mellett, mint két albérlő.”

Magány, kielégítetlen vágyak, kételkedés a partnerben, érzelmi elhanyagoltság.

A pár egymástól való érzelmi és fizikai eltávolodása a párkapcsolat zavarát jelzi. Leggyakrabban a régóta együtt élő pároknál és olyan fiatal pároknál fordul elő, akiknél párkapcsolatuk kezdetét követően kezd a szerelem intenzitása csökkenni.

Az utóbbi esetben a szerelem csökkenését gyakorta a másik kiábrándulásaként értelmezik. Ez a folyamat azonban természetes: a kezdeti heves érzelmeket, lassan felváltja az összetartozás, a szeretet, a bensőségesség; a tudatos összecsiszolódás. A rózsaszín köd kezd eltűnni.

Megjelennek az egyéni igények, vágyak, a pár tagjai nemcsak összeolvadni, hanem együttműködni szeretnének. Amennyiben ezt nem veszteségnek, hanem egy új, hosszú távú kapcsolat kialakulásának tekintjük és nyitottsággal, megértéssel tudunk párunk felé fordulni, úgy hogy egy harmonikusan működő párkapcsolat alakul ki, amire bátran lehet alapozni egy családot.

Amennyiben a szerelem enyhülése kétségeket ébreszt a párkapcsolat jogosságát illetően, úgy az bizalmatlansághoz, sértettséghez, kapcsolatot megtartó játszmákhoz fog vezetni, mert csak a veszteséget érezzük benne. Ilyenkor gyakorta jelenik meg a:

 • szexuális aktivitás csökkenése,
 • féltékenység,
 • bizalmatlanság a partner elköteleződésében,
 • folytonos próbatételek, melyekben párunknak mindig bizonyítani kell, hogy szeret minket,
 • vitázások helyett veszekedések, amik örök sebeket okoznak.

Ezek hátterében sokszor az elköteleződés zavarai, a családalapítással kapcsolatos félelmek, vagy rossz családi minták találhatóak.

A régóta együtt élő párok esetében a hosszan együttöltött évek alatt már összecsiszolódtak, rutinosakká váltak közös életük mindennapjaiban. A munkahelyi és a gyermekekkel kapcsolatos tennivalóik mellett nem fordítanak kellő energiát párkapcsolatukra. Ennek sok jele van:

 • kevés, vagy teljesen hiányzó közös programok (amiben csak a pár két tagja vesz részt),
 • a két fél közötti kommunikáció csökkenése (alig beszélgetnek egymással),
 • érdektelenség mind saját, mind a pár másik tagja részéről,
 • partnerrel megélhető intimitás iránti vágy teljes hiánya,
 • egyéni problémák elhallgatása,
 • külső kapcsolat,
 • külön költözés, válás.

Ezek hátterében az áll, hogy amikor a párkapcsolatban mindkét fél kinyit a külvilág felé és a párkapcsolatban nem megélhető igényeit megpróbálja környezetében kielégíteni. Ettől olyannyira eltávolodnak egymástól, hogy nem találnak újra vissza. Ez az újraközeledés szakasza, illetve annak hiánya. Feloldódnak munkahelyi, szülői szerepükben és ezzel elveszítik férjüket/feleségüket, a férfit/nőt.

Az újraközeledés szakasza fontos, mert azt jelenti a másik számára, hogy a környezet csábító lehetőségeiről lemond a párja, és a vele való kapcsolata javára. Mintha egy újabb tanúságtétel lenne a párkapcsolat mellett. Ilyenkor szinte egy új „szerződés” születik a két fél között, aminek alapja az egymás iránti kölcsönös tisztelet, a bizalom, az elfogadás (a másik hibájával együtt), és a szeretet.

Gyakran fordul elő, hogy az újraközeledés elmarad, a pár kapcsolata kiürül, de a gyermekek miatt továbbra is együtt maradnak. Noha közös szülőségük örökre összekötik őket, ez nem jelenti azt, hogy ezért minden körülmények között az együtt maradás a cél. Sokszor a család minden tagjának jobb, ha külön válnak, mert felszabadulnak terhes kötelezettségeik alól, amitől leginkább a gyermekek szenvednek és viselkedésük negatív megváltozásával (pl. agresszív viselkedés, iskolai teljesítmény romlása, családtól való eltávolodás, evési, szobatisztasági problémák…stb.) gyakran jeleznek tudattalanul.

Ha úgy érzi a fentebb felsorolt tünetek jellemzőek az Ön kapcsolatára, jelentkezzen be hozzánk bizalommal. Bármi oka is legyen az eltávolodásuknak, tudatos odafigyeléssel és együttes „munkával” képesek eljutni egy mindkét fél számára élvezetes és kielégítő kapcsolatig. Olykor ehhez szükség van egy külső támaszra, aki szaktudásával segít megtalálni azt az utat, ami közelebb visz.

A párterápia abban tud segíteni, hogy előhozza a rejtve maradt igényeket, problémákat. Ezek megbeszéléséhez pedig olyan körülményeket biztosít, ahol az elszenvedett sérelmek felhánytorgatása helyett a megoldás megkeresése válik fontossá.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!