Az összehangolódás nehézségei, partnerből való kiábrándulás

Az összehangolódás nehézségei, partnerből való kiábrándulás„Eddig minden rendben volt, most meg csak a hibáimat látja.”

„Teljesen megváltozott a párom. Eddig mindenben egyetértettünk, de kiderült, csak megjátszotta. Már nem az, akivel megismerkedtem.”

Folytonos veszekedések, kiábrándultság, magányosság, intimitás hiánya.

A párkapcsolat kezdetén mindkét fél esetében az érzelmek dominálnak, a szerelem. Ilyenkor szinte össze vannak nőve a párok, mindent együtt csinálnak. Ezt nevezzük a párkapcsolat szimbiózis szakaszának. Az érzelmek intenzitása idővel csökken, és az addig ideálisnak tűnő partner látszólag megváltozik: akaratosabbá, kötekedőbbé, rugalmatlanabbá válik mint annak előtte. Ez a állapot a differenciálódás szakasza.

Ilyenkor nem történik más, mint az ideális kép helyett partnerünk reális képe kezd körvonalazódni. Megjelennek az addig háttérbe szorult egyéni igények, rossz tulajdonságok. Ezek számos nehézséghez vezetnek minden párkapcsolat esetében:

  • az addigi harmónia eltűnése,
  • a különbözőségek felerősödése,
  • rugalmatlanság a másik részéről,
  • állandó viták,
  • intimitás csökkenése,
  • a partnerből való kiábrándulás.

Sokszor ez olyannak tűnik, mintha partnerünk teljesen megváltozott volna: az addig kedves figyelmes emberből egy makacs, egoista, kiállhatatlan ember vált volna. Pedig ilyenkor nem történik más, minthogy partnerük addig is meglévő, de háttérbe szorított igényeit is kifejezi, ami ahhoz szükséges, hogy hosszútávon kiegyensúlyozottan tudjon egy párkapcsolatban élni.

Ilyenkor nagy mérföldkőhöz ér el a pár: ekkor derül ki az, hogy tudnak-e együttműködni egymással anélkül, hogy intenzív érzéseik segítenék őket. Ha kellő odafordulással, kompromisszumkészséggel „dolgoznak” a kapcsolatukért, egy nagyon harmonikus, és egyéni igényeiket is kielégítő kapcsolatot tudnak kialakítani, ami hosszú távon is fenntartható. Ha ezeket a konfliktusokat nem tudják feloldani, kiábrándulnak egymásból, és idővel kapcsolatuk mindkét fél számára nyomasztóvá válhat.

Ebben az időszakban alakul ki a pár kifelé mutatott határa, ilyenkor kell kialakítani a tágabb környezettel (barátok, családtagok) való harmonikus kapcsolatot. Az ekkor szerzett sérelmek tovább nehezíthetik az összecsiszolódást.

Fontos megérteni és elfogadni azt, hogy az összecsiszolódáskor nem változik meg kedvesünk irántunk érzett érzései, hanem méltónak talál arra, hogy vállalja önmagát, igényeit még akkor is, ha tudja azok konfliktusokhoz fognak vezetni.

Az összecsiszolódás minden pár esetében konfliktusokkal tarkított, de az egyéni igények idővel kölcsönös elfogadásra lelnek. Ha úgy érzi a mindkettőjüket érintő kérdésekben nem tudnak megegyezni, egyáltalán nem, vagy nehezen találják meg a közös megoldást, netán úgy érzi párjának csak a saját elképzelései az elfogadhatóak, forduljon hozzánk bizalommal és jelentkezzen be.

A szakember segítségével az egyéni igények, problémák felszínre kerülnek, és azok közös megbeszélése a párt ahhoz az élményhez juttatja, hogy képesek a kapcsolatukért együttműködni és közösen megoldani problémáikat. Ettől kapcsolatuk minőségi változáson megy át, szorosabb, intimebb, kiegyensúlyozottabbá tud válni. Habár ez a lépés nehéznek tűnhet, érdemes szakember segítségét kérni, mert általa harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolat érhető el.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!