Szorongásos panaszok

Mindenki által jól ismert jelenség a fenyegető élethelyzetre adott félelem reakció, izzadás, remegés, izomfeszülés, gondoljunk csak egy veszélyes közlekedési manőverre. Minden olyan alkalommal, amikor jóllétünket valamilyen súlyos veszély fenyegeti, félelemnek nevezett alarmállapottal reagálunk. A szorongás normálisan is megjelenik változások, új élmények, helyzetek, kudarc, veszteség, érési krízisek során.

Azonban érezhetjük magunkat feszültnek, idegesnek, anélkül, hogy tisztában lennénk a feszültség pontos okával.

A körvonalazatlan fenyegetés balsejtemét szorongásnak hívjuk. A szorongás kóros mértékű, ha intenzitása, vagy tartalma alapján az egyén számára kontrollálhatatlanná válik, és tartós stresszt okoz.

A szorongásos zavarok esetén, az egyén olyan erős félelmet és szorongást él át folyamatosan, hogy képtelen a normális életvezetésre. A diffúz, kellemetlen, felfokozott készültségi állapot jellegzetes testi tünetekkel, és irracionális félelemmel társul. Belső, bizonytalan, tudattalan elhúzódó félelem. A félelem általában valamely elfojtott, belső konfliktusból ered.

A szorongás tünetei

Pszichológiai tünetek

Aggódás, félelem, baljóslatú előérzet, a szerencsétlenség elővételezése, pesszimizmus, irritabilitás, fáradtság, alvászavar, szexuális problémák, koncentrációs nehézségek, deperszonalizáció, fenti tünetek több hónapon keresztül fennállnak.

Testi tünetek

Hideg, verítékes bőr, remegés, szapora pulzus, légzés, kipirulás, elsápadás, hasmenés, gyakori vizelési inger, száraz száj, rövidült légvétel, gombóc a torokban, mellkasi fájdalom.

A szorongás fajtái

 1. Generalizált szorongás
 2. Fóbia
 3. Pánik
 4. Kényszeres zavar
 5. Akut stressz zavar
 6. Poszttraumás stressz zavar

Magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szorongásos epizód akaraterővel ritkán küzdhető le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

A szorongás kialakulásának lehetséges okai

 1. Öröklött tényezők
 2. Veszteségek: társ, munka, anyagi
 3. Nehéz anyagi körülmények.
 4. Tartós stressz
 5. Társ, intimitás hiánya
 6. Alacsony önértékelés
 7. Életkori válságok változó kor, felnőtté válás, öregedés

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, mert magára ismert a fenti jellemzésből, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

A szorongásos problémák kezelése történhet egyéni vagy csoportos keretek között.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!