Gyermekágyhoz társuló mentális és viselkedészavarok

Várva várt gyermekáldás, de hogyan tovább?

A gyermek születése alapvető változásokat hoz minden család életében. A terhesség és szülés alatt változik az anya hormonszintje, mely összefüggésben áll a hangulati állapotával.

Ez a hangulati változás igen széles skálán mozog, az eufóriától a depresszióig terjedően.

Amíg a boldogság állapota természetes és kívánatos számunkra, addig a depressziós  jellegű hangulati ingadozások komoly aggodalomra adhatnak okot.

Szülés utáni lelki zavarok

Baby blues

A nők jelentős százalékánál, a szülés utáni héten közvetlenül jelentkezik egyfajta szomorúság, mely rövid ideig, kb. egy hétig tart. Ezt az állapotot ingerlékenység, szomorúság, félelem-érzés, és érzelmi hullámzás jellemzi.

Szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió tünetei nagyon hasonlóak a klasszikus depresszióhoz: szorongás  lehangoltság, örömtelenség, fáradékonyság, étvágytalanság, alvászavar, bűntudat, önvád.

Azonban a szülés utáni depresszióban megjelennek a gyermekkel kapcsolatos félelmek: attól való félelem, hogy a babát, vagy önmagát bánthatja, a túlzott aggódás a gyermekért, vagy a gyermek iránti érdektelenség, közöny.

Szülés utáni pszichózis

A szülés utáni pszichózis a legsúlyosabb és legritkább szülés utáni pszichés zavar.

Tünetei: hallucináció, öngyilkossági/gyilkossági gondolatok, bizarr érzések, viselkedés.

Ez súlyos vészhelyzet és azonnali orvosi kezelést tesz szükségessé!

Ha magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szülés utáni hangulati ingadozások akaraterővel, külső segítség nélkül, ritkán küzdhetők le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!