Generalizált szorongás

Generalizált szorongás esetén a szorongás generalizálódott és állandó, nem korlátozódik, és nem váltódik ki meghatározott helyzetekben, szabadon lebegő.

A legmeghatározóbb tünetek változatosak, de gyakori az idegesség, a remegés, az izomfeszülés, izzadás, szédülés, szívdobogás érzése, gyomorpanaszok, valamint feledékenység.

A generalizált szorongás fő jellemzője a kínzó szorongás, aggódás legalább hat hónapon keresztül csaknem állandóan és az élet számos területére kiterjedően.

A folyamatos félelem itt nem korlátozódik egy-két konkrét helyzetre, tárgyra vagy eseményre, de nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kontrollálható.

A szüntelen aggódást csaknem mindig kísérik az alábbi tünetek

  1. Koncentrálási zavar
  2. Fokozott készenléti állapot, izgatottság, nyughatatlanság, feszültség, fáradékonyság
  3. Hangulati irritabilitás

Az állandó szorongás és a vele járó fizikális tünetek klinikailag jelentős szenvedést vagy jelentős teljesítményromlást, szociális funkciókárosodást okoznak.

A generalizált szorongás tünetei

Pszichológiai tünetek

Állandó aggódás, félelem, baljóslatú előérzet, a szerencsétlenség elővételezése, pesszimizmus, irritabilitás, fáradtság, alvászavar, koncentrációs nehézségek, deperszonalizáció, fenti tünetek több mint hat hónapon keresztül fennállnak.

Testi tünetek

Hideg, verítékes bőr, remegés, szapora pulzus, légzés, kipirulás, elsápadás, hasmenés, gyakori vizelési inger, száraz száj, rövidült légvétel, gombóc a torokban, mellkasi fájdalom.

A generalizált szorongás együtt járhat depresszióval is.

Ebben az esetben a szorongás és a depresszió tünetei egyidejűleg jelentkeznek.

A generalizált szorongás kialakulásának lehetséges okai

  1. Öröklött tényezők
  2. Veszteség: társ, munka, anyagi
  3. Nehéz anyagi körülmények
  4. Tartós stressz
  5. Társ, intimitás hiánya
  6. Alacsony önértékelés
  7. Életkori válságok, változó kor, felnőtté válás, öregedés

Magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő generalizált szorongásos epizód akaraterővel ritkán küzdhető le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, mert magára ismert a fenti jellemzésből, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

A generalizált szorongásos problémák kezelése történhet egyéni, és csoportos keretek között.

Adja meg az esélyt Önmagának a változtatásra!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!