Önállósuló gyermekkel kapcsolatos családi problémák

Önállósuló gyermekkel kapcsolatos családi problémák„Eddig megfogadta tanácsaimat, most már csak azért sem azt csinálja.”

„Nem hiszen, hogy valaha is képes lesz arra, hogy önállóan élje az életét.”


Állandósult szülő-gyerek konfliktusok, szülői tekintély csökkenése, éjszakai kimaradások, titkolózás, provokatív, kritizáló hangnem a szülőkkel szemben.

Egy családban a gyermekek önállóbbá válása számos családi problémával jár együtt. Az addig szófogadó, nyitott gyermek egyszerre kritizálóan, gyakran provokatívan kezd viselkedni szüleivel. Bátrabban vállalja egyéni véleményét, sokszor a szüleivel ellentéteset is. A serdülőkornál tapasztalható lázadással indul, és a gyermek különélésével, külön költözése után zárulnak le ezek a problémák. A tünetek legtöbbször abban mutatkozik meg, hogy a gyermek nem hajlandó együttműködni a családdal úgy, ahogy régebben:

  • titkolózik, nem mondja meg mikor merre megy,
  • nem osztja meg sem örömeit, sem problémáit szüleivel,
  • az addig jól működő családdal nem akar együttes időt tölteni,
  • szinte mindig megkérdőjelezi azt, amit a szülei mondanak neki (és amit korábban elfogadott),
  • a korosztályára jellemző vélekedések fontosabbakká válnak a szülei véleményétől,
  • problémáit egyedül akarja megoldani, de ha nem sikerül szüleit hibáztatja.

A családtól való leválás, elválás minden esetben komoly feszültségeket szokott kelteni a családon belül, amely megoldatlansága akár a gyermek-szülő kapcsolat végleges megszakadásához is vezethet. Ennek oka az, hogy míg a gyermek szeretne egyre önállóbbá válni, addig a döntéseiben, céljaiban kételkedő szülők szeretnék a család biztonságában tudni őt. Minél erőteljesebben próbál a gyermek eltávolodni családjától, az annál erősebben akarják őt odattartani. A szülők többsége ilyenkor azt éli meg, hogy az eddig összetartó családjuk darabokra kezd esni.

Ilyenkor a családi működés nagyfokú rugalmasságára van szükség ahhoz, hogy az önállósulni vágyó gyermeket ne csak korlátozni, hanem képes legyen támogatni is céljai elérésében A szülők félelmei ilyenkor nagyon sokféleképpen jelenhetnek meg:

  • szülői szerepben való bizonytalanság, mert a szülők úgy érzik rosszul nevelték gyermeküket, hisz az ellenséges velük,
  • félelem attól, hogy a család nem fogja tudni megóvni önállósuló gyermekét a csalódásoktól,
  • aggódás amiatt, hogy az önállósulás után hogyan fogja tartani a kapcsolatot a gyermek szüleivel (lehet, hogy már nem lesz rájuk szüksége?)
  • félelem attól mi lesz az összes gyermek önállósulása után, feleslegesség érzése

A gyermek önállósulásával a család addigi működése meg kell, hogy változzon, újra kell formálni azt úgy, hogy mindenki igényeit képes legyen támogatni. A merev családi működés ellehetetleníti ezt és a gyermeknek nem marad más lehetősége, mint kiszakadni a családból.

A szülők egyedül maradásakor gyakran újra szembe kell nézni partnerükkel való kapcsolati problémáikkal, amikkel utoljára gyerekeik születése előtt kellett szembesülniük, miközben sok tíz év telt el és sokat változtak. A szülői szerep háttérbe szorulásával újra előtérbe kerülnek az egyéni igények, ami olykor a szülők szétválásához, váláshoz is vezethet.

Amennyiben úgy érzi gyermekével való kapcsolata hirtelen, ok nélkül megváltozott, vagy úgy érzi gyermeke nem képes egyedül megállni a lábán, kérem forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.

Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ön is élhet kiegyensúlyozott, boldog családi éltet. Mi ebben szeretnénk segíteni Önnek. Induljon el ma ezen az úton, kérjen időpontot itt.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!