Mozaik családok nehézségei

Mozaik családok„Ő az én gyerekem, nekem kell nevelni. Te hagyd békén.”

„Nem érdekel mit mondott az édesapád ebben, a családban én mondom meg hogy szabad élni.”


Folytonos veszekedések a családfők és a gyermekek között, közös családi programok hiánya, egyéni életutak, rugalmatlanság, intolerancia.

Mozaikcsaládoknak azokat a családokat hívjuk, ahol az egyik vagy mindkét szülőnek előző kapcsolatából születtek gyermekei. A mozaik családoknak nehéz működésüket harmonikussá tenni, mert mindkét családrészben már régóta kialakult, és egymástól eltérő szokások alakultak ki. A konfliktusok is nagyrészt ebből fakadnak:

  • „az én gyerekemet ne neveled, én vagyok az anyja”,
  • „a te fiad nem tanulta meg a tiszteletet, az enyéim igen”,
  • „mi így ünnepeltük a Karácsonyt, nem fogunk változtatni rajta”.

Ezek hátterében a családi egység hiánya áll: a családtagok úgy érzik két különálló család kényszerül egy helyen lakni, ezért folyton egymással küzdenek a saját igazukért. A gyermektelen pár családalapításakor létrejövő helyzetet ebben az esetben tovább bonyolítja az, hogy nemcsak a szülőknek kell összehangolódnia, hanem a gyermekeknek is az új szülővel és testvéreivel. Az újonnan érkező családtagok elfogadásában nélkülözhetetlen szerepe, feladata van a szülőknek.

Ilyenkor elsődleges fontosságú a szülők rugalmassága, toleranciája párjuk és gyermekei, illetve saját gyermekeik felé. A „te családod” és „én családom” helyett a „mi családunk” érzésének kialakulása a cél, és ehhez olykor sok idő kell. Fontos a másik felé való nyitottság, a közös értékek és érdeklődési körök megtalálása és a pozitív közös családi programok kialakítása.

A mozaik családok külső határai is nehezebben alakulnak ki, hiszen elvált szülők esetén a gyermekek rendszeres kapcsolatot ápolnak távol élő szüleikkel, és annak szüleivel. Borzasztóan nehéz elviselni azt, ha a párom elvált társának több joga van gyermekeinek neveléséhez, mint nekem, akivel mindennapjaikat éli. Ezek a nehézségek komoly vitákhoz, konfliktusokhoz tudnak vezetni, amiken nyílt, őszinte beszélgetésekkel lehet segíteni.

A családi egyensúly és egység kialakulását nehezíti, ha az még az összehangolódás előtt mozaikcsalád szüleinek közös gyermeke születik. A „te gyermeked” és „én gyermekem” mellett a „mi gyermekünk” kifejezés is előkerül. A szülők gyermekeikhez való eltérő viszonyára nagyon érzékenyen reagálnak a gyermekek, hiszen átéltek már egy család felbomlását, egyik szülőjük elvesztését. Gyakran előfordul ilyen esetben, hogy a mozaikcsalád gyermekei közötti viszony megromlik. A szülők feladata, hogy odafordulásukkal, érzékenységükkel komolyan átérezzék gyermekük nehézségeit és segítsenek annak megoldásában. Ebben, sok esetben éppen a nem saját szülő tud segíteni.

Amennyiben úgy érzi képtelen összehangolni a két család igényeit, vagy túlzottan beleszólnak családjuk életében a távol élő szülők,  kérem forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.

Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ön is élhet kiegyensúlyozott, boldog családi éltet. Mi ebben szeretnénk segíteni Önnek. Induljon el ma ezen az úton, kérjen időpontot itt.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!