Gyermekvállalással, családalapítással, örökbefogadással, mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos problémák

Gyermekvállalás, családalapítás, örökbefogadás, mesterséges megtermékenyítés„Hát soha nem lesz gyerekünk?”

Elhúzódó jegyesség, házasság utáni kétszemélyes kapcsolatban való hosszan tartó megrekedés, a család működtetéséhez szükséges feltételek mellőzése.

A gyermekvállalás és családalapítás egy párkapcsolatban rendszerint a házasságot követő intenzív és szimbiotikusan éveket követően szokott megjelenni, amikor a két fél közül az egyik, vagy mindkettő úgy érzi kapcsolatuk szülőként még teljesebbé válna.

Ennek nehézségei sokféleképpen megjelenhetnek:

  • hosszan elnyúló jegyesség, vagy annak hosszú, kínzó hiánya,
  • túlságosan jó a kétszemélyes párkapcsolat (mind érzelmileg, mind testileg nagyon kielégítő),
  • a munka és karrier túlzott hangsúlyozása,
  • bizonytalanság, vagy önbizalmatlanság a saját szülői képességekben
  • a saját szülő képességbeli hiányosságainak hangsúlyozása,
  • a családalapításhoz szükséges életkörülmények hiányosságainak felnagyítása, vagy azok megteremtésére való törekvés hiánya.

A gyermekvállalás nehézségei mögött az elköteleződés hiánya, a szülő szerepben való bizonytalanság, elégtelen vagy hiányos szülői minta, a párkapcsolattal való elégedetlenség, esetleg (rejtett) fiziológiai hiányosságok, szexuális zavarok húzódhatnak meg.

Tovább nehezíti a családalapítást, ha a párnak nem születhet természetes úton közös gyermeke, hiszen az minden esetben valamilyen zavart jelez, ami könnyen válik fegyverré a másik fél hibáztatásakor. Emellett ezek egy harmadik személy/intézmény bevonását is jelentik a pár személyes kapcsolatába, ami sok egyedi nehézséggel járhat.

A mesterséges megtermékenyítésnél a terhesség és a szülés élménye ugyan benne él a pár mindkét tagjában, de a nem természetes úton való fogantatás miatt a pár mindenképpen veszteséget él meg, hiszen kapcsolatuk legintimebb pillanatai azok, amelyek eredménytelenek.

Az örökbefogadásnál rendszerint mind az apai, mind az anyai szerepekre való felkészülés sérül, hiszen a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos élmények teljes mértékben hiányoznak a pár közös életéből.

Sokszor a gyermekvállalás, családalapítás zavarát az is jelzi, ha a pár túlságosan korai (önkéntelenül vagy tervezett módon) vállalt gyermek, hiszen ekkor még nem alakult ki az a harmonikus kapcsolat közöttük, ami segít a szülővé válás során fellépő nehézségek együttes megoldását. Gyakran csak ekkor szembesülnek azzal a párok, hogy mennyire eltérő elvei vannak párjuknak a gyerekneveléssel kapcsolatban.

A terápia során fontossá vállnak a szülőséggel, a családdal kapcsolatos tapasztalatok, fantáziák feltárása, valamint a párkapcsolat fejlődésének megismerése. Ezek adnak lehetőséget arra, hogy megismerjék és ezáltal kellően elfogadóak legyenek társukkal, valamint hogy lehetőségük legyen párkapcsolatuk hiányzó elemeinek megélésére.

Amennyiben úgy érzi jellemzőek Önökre a fentebb felsorolt tünetek, problémák, és többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megtalálniuk a megoldást, kérem forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.

Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ön is élhet kiegyensúlyozott, boldog családi éltet. Mi ebben szeretnénk segíteni Önnek.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!