Gyermek születése utáni problémák

Gyermek születése utáni problémák„Azt hittem ha gyerekünk lesz jobb lesz a házasságunk.”

Elhanyagoltság érzése, érzelmi elhidegülés, intimitás hiánya, állandósult párkapcsolati problémák, szülőkkel való kapcsolat megromlása.

A gyermek megszületésekor az addig férj és feleségként élő pár apává és anyává válik. Ez nemcsak a nagyobb felelősség vállalásával jár, de a párkapcsolat működése is megváltozik. Az anya keresőképességének ideiglenes csökkenése miatt nagyobb felelősséget éreznek az apák a család fenntartásáért, és erőiket munkájuk felé fókuszálják. Az édesanyák erőfeszítései pedig a gyermekről való gondoskodás köré összpontosulnak. Ezek miatt azonban az egymással való törődés, az összehangoltságra fordított erőfeszítés drasztikus mértékben lecsökken, mindenki járja a maga útját. Ez sokféle tünetben jelentkezhet:

  • mindketten úgy érzik, mindent saját maguknak kell csinálniuk,
  • kapcsolatuk intimitása lecsökken azon rejtett egyetértés miatt, hogy támogassák egymás apai és anyai szerepét (…így a férfi és női szerepeiket feladják),
  • úgy érzik párjuk nem segít problémáik megoldásában, vagy nem érti meg azt, milyen nehézséggel kell megküzdeniük,
  • a másik szülőségének állandó kritizálása,
  • folytonos támogatás igénye a párunk felől,
  • az addig odaadó partner érdektelenné válik,
  • a saját szülőkkel való kapcsolat megromlása,
  • barátokkal való kapcsolat megromlása.

A gyermek születése után jelentkező problémák jelentős része a szülői szereppel kapcsolatos nehézségekre vezethető vissza. A nem megfelelő felkészülés, a pár tagjaiban élő hiányos, vagy negatív szülői kép, az egymástól jelentősen eltérő apai és anyai minták, a szülőséggel kapcsolatos belső bizonytalanságok és félelmek, az eltérő családi működések nagy és hosszasan elhúzódó konfliktusokat képesek létrehozni, melyek sokszor vezetnek váláshoz, vagy külső kapcsolatok létrejöttéhez.

Mivel a pár a gyermek születése után családdá formálódik, fontossá válik a család külvilág felé való közvetítése, képviselete: a tágabb családdal, barátokkal való kapcsolattartás formája, gyakorisága. Sokszor a szülők attól a ponttól tekintik gyermekeiket felnőttnek, amikor már nekik is gyermekük születik. Ilyenkor a szülővé és a családdá válás mellett a szülőktől való elszakadás nehézségei is megnehezíthetik a párkapcsolatot. Az anyóssal és apóssal kapcsolatos nehézségek széles körben ismertek manapság. Nemcsak a saját szülővel, de a barátokkal való kapcsolattartás is megváltozik, hiszen más elvárásnak kell megfelelnie egy férjnek vagy feleségnek, mint egy apának és anyának.

Amennyiben úgy érzi nehezen tudnak megbirkózni a szülői szerep nehézségeivel, és hosszú ideje elégedetlenek saját vagy partnerük anyaságával/apaságával, kérem forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.

Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ön is élhet kiegyensúlyozott, boldog családi éltet. Mi ebben szeretnénk segíteni Önnek.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!