Családi veszteségek, gyász (társ, családtagok, egzisztencia, munkahely elvesztése)

Családi veszteségek, gyász„Képtelen vagyok a párom nélkül megbirkózni a családi problémákkal.”

„Azzal, hogy elvesztettem az állásomat tönkretettem a családom.”

Reménytelenség, kiszolgáltatottság, állandó családi konfliktusok, gyermekek viselkedésének megváltozása, erőtlenség érzése.

Egy családtag, egy munkahely elvesztése, vagy az életminőség akár ideiglenes romlása is felforgatja az addig jól működő családi harmóniát. Ilyenkor sokféle tünet/probléma kerülhet elő, ami addig nem:

 • a gyerekek közötti, vagy a gyerek-szülő kapcsolat megromlik,
 • gyerekek viselkedése megváltozik (befelé fordul vagy épp ellenkezőleg, agresszív lesz),
 • korábban megoldott családi problémák újra előtérbe kerülnek,
 • ki nem mondott sérelmek, veszteségek kerülnek felszínre,
 • a felnőttek közötti intimitás, érzelmi intenzitás csökkenése,
 • elhalálozás esetén az élő szülő túlzott munkába menekülése, családtó való elzárkózása.

A családi veszteségek a legnagyobb krízist jelentik egy család életében, ami próbára teszi annak rugalmasságát. Ha egy család kevésbé rugalmas és kiegyensúlyozatlan ez a krízis mélyebb, mintha egy rugalmasabb és kiegyensúlyozottabb családban.

A családi veszteség minden esetben egy gyász folyamatot is magába foglal, amelynek fázisain minden családtagnak keresztül kell mennie. A gyászról bővebben itt olvashat. (((ide be kell linkelni a Zsuzsi gyászról szóló fejezetét a Személyiségbeli problémák menüpontból)) Ezen túlmenően azonban a legfontosabb és egyben legnehezebb feladat a család egységének megőrzése. Az alábbi felsorolás csak néhány olyan tényezőt említ, amire ilyenkor számítani lehet, mégis meg kell őket oldani a családi egység megtartása miatt:

 • elhalálozott partner esetén társunk feladatainak átvállalása,
 • szülőként a gyermekek támogatása saját gyászfolyamatukban,
 • megnövekedett családfői elvárásoknak való megfelelés (nagyobb jövedelem biztosítása),
 • elvesztett gyermek esetén párunk támogatása,
 • egzisztencia elvesztése esetén a lemondással, korlátozott lehetőségek miatt keletkezett feszültségek kezelése (mind a kedvesünk, mind a gyermekünk részéről),
 • halálozás esetén a tágabb család (szüleink, párunk szüleinek) támogatása, vagy éppen túlzó segítőkészségének kezelése.

Családi veszteségeknél megszűnhetnek olyan alrendszerek, amik addig megvoltak: nem lesznek, gyerekek, szülők; vagy éppen a nagyszülők haláloznak el. Ezeket nem lehet pótolni, csupán elfogadni, ami sokszor a tehetetlenség mindent átható érzésével társul.

A munkahely megszűnésekor, vagy az életszínvonal drasztikus csökkenésekor sok olyan dologról kell lemondani, ami addig természetes volt (családi nyaralások, közös mozizás, autó, zsebpénz…stb.). Ez felnőttként és szülőként is nehéz, de a gyermekek kevesebb terhet bírnak elviselni, ezért viselkedésük nagyon megváltozhat ennek hatására (dacosság, agresszivitás, befelé fordulás, szülők hibáztatása, testvéri kapcsolatok megromlása…stb.).

Amennyiben úgy érzi családja képtelen megbirkózni az Önre háruló feladatokkal, nem tudja túltenni magát a családi veszteségen, vagy tanácstalan abban, hogy életszínvonaluk csökkenése mellet hogyan tudna kiegyensúlyozott családi életet élni, kérem forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.

Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ön is élhet kiegyensúlyozott, boldog családi éltet, ha szeretne. Mi ebben tudunk segíteni Önnek.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!