Szenvedélybetegségek  (alkohol, workoholic szindróma, játékszenvedély, szexfüggőség).

A szenvedély az ember természetes létállapota. Boldog, érzelem dús pillanatainkban, szerelemben, kreatív alkotó tevékenységben éljük át. A szenvedélybetegek számára az öröm, boldogság, eufória, kielégülés állapotának kizárólagos forrása egy fókuszált tevékenységre, valamely szer használatára szűkül. Ez lehet az alkohol, drogok, játék, szex, vagy akár a munka is. A szenvedélyfüggő ember látásmódja beszűkül, érzelmileg elmagányosodik. Saját létezését, stabilitását, örömég kizárólag a szenvedélye tárgyától teszi függővé.

A szenvedélybeteg jellemzői

Szellemi képességek leépülése, tudati beszűkülés, értelmi kiüresedés, érdektelenség, kapcsolataik beszűkülnek, szexuális örömtelenség, közöny, érzelmi igénytelenség/ elsivárosodás, hangulati labilitás, depresszió, a betegségtudat hiánya, cél nélküliség, felelősség hárítása másokra, agresszió és autóagresszió, szégyen, bűntudat, kisebbségi érzés, öntörvényűség, öngyilkossági késztetés.

A szenvedélybetegségek lényege, hogy a szer erősebb, mint a használója. Egyedül, akaraterővel ritkán küzdhető le, ezért ha valóban változtatni akar, ha ki akar kerülni a függőség csapdájából, kérjen külső segítséget! Tapasztalt pszichológusaink segíthetnek visszanyerni a kontrollt az élete fölött!