Szalai Dóra

Szalai Dóra

tanácsadó szakpszichológus

A segítő…” nem avatkozik bele a lények életébe, nem erőszakolja rájuk saját magát, hanem mindenkit a saját szabadságához segít.” Rogers

A terapeuta nem ítélkezik, nem dönt jó és rossz megoldásokról, de segít feltenni a továbbgondolásra alkalmas kérdéseket, amelyek a segítségkérőt továbbvezetik az úton, ahol a saját válaszaira találhat.

Hiszek abban, hogy minden ember képes saját maga legjobb szakértőjévé válni. Mélyülő önismerettel és bátor önreflexiókkal a legnehezebb életszakaszokban is rátalálhatunk azokra a kapaszkodókra, amelyek segítik a továbblépést. Ezek megtalálásához azonban elengedhetetlennek tartom, hogy legyünk kellőképpen türelmesek megoldatlan kérdéseinkkel szemben, ne féljünk feltenni ezeket akkor sem, ha legszívesebben a szőnyeg alá söpörnénk őket, mert olyannyira félelmetesek, esetleg meglepőek… Türelemre van szükségünk a válaszok megtalálásához is. Talán nehéz megengedni maguknak azt a luxust, hogy átmenetileg ne értsünk dolgokat, hiszen mindenre mindig azonnali válaszokat, megoldásokat keresünk. Mégis azt gondolom, hogy nem érdemes kapkodni. Önmagunk elfogadásával, motivációink megértésével, sokkal átgondoltabb, érettebb döntéseket hozhatunk.

Nyitott, elfogadó közegben, a válaszokat kereső személyek képesek megtalálni azokat a belső erőforrásaikat, amelyek segítségével harmonikusabb, teljesebb életet élhetnek, konstruktívabb, cselekvő egyénekké válhatnak, akik képesek önmaguk irányítására.