Menedzser betegségek: stressz, burn out, Alvászavar

Mai rohanó világunkban mindannyian megélünk hosszabb-rövidebb ideig olyan időszakokat, amikor testi-lelki egyensúlyunk felborul. A stressz kiváltó okai olyan befolyásolhatatlan, bejósolhatatlan események, melyek jelentős kihívást jelentenek énképünkre, és képességeinkre egyaránt.

Jellemző stresszkeltő események

  • Munkahelyi stressz: konfliktus a főnökkel, kollégákkal, túlterhelt munka, anyagi elégedetlenség, munkanélküliség.
  • Egzisztenciális problémák: váratlan anyagi nehézségek felmerülése
  • Párválasztási stressz: kezdeményezési nehézség, félelem az elköteleződéstől, felelősség vállalástól, gyermekvállalástól.
  • Házassági stressz: a kapcsolat megromlása, féltékenység, szexuális vágy hiánya
  • Váratlan betegség, veszteség: az egyik legnagyobb stresszor a daganatos betegség diagnosztizálása, és a hirtelen haláleset

A burnout kiégést jelent. Olyan összetett lélektani folyamatot ír le, amely során az érintett aktuális élethelyzetét megoldhatatlannak, kilátástalannak, örömtelennek látja. Úgy érzi, mintha kicsúszott volna a kezéből az irányítás. Jellemző tünete a döntésképtelenség, magány, a dermedtség, a bezárkózás valamint a teljes motivációvesztés.

Külön veszély, hogy sokan nem –vagy csak túl későn- veszik észre, hogy a kiégés állapotában vannak. Ha magára ismer a fenti tünetekből, akkor hatékony megoldást jelent külső szakértőhöz fordulni.

Alvásszavar

A pihentető, kielégítő alvás nélkülözhetetlen az egészség és a jó közérzet szempontjából. Az alváshiány a kognitív teljesítmény és az életminőség jelentős romlásához vezet.

Sok esetben az alvászavar csak tünete más szervi, vagy lelki zavarnak: depresszió, szorongás, stressz és egyéb betegségek.

Ezek a problémák megoldhatóak, de sokszor külső segítségre van szükség, hogy igazi változást érhessünk el! Tapasztalt pszichológusaink önnek is tudnak segíteni, hogy visszaszerezze a kontrollt az élete fölött!