Egyéni terápia gyakori kérdései

1. Mikor menjek pszichológushoz?

  • Pszichológushoz azok az emberek fordulnak, akik igényesek életük és kapcsolataik minőségére, és felismerik, hogy aktuális élethelyzetük megoldásában szükségük van egy külső, feltétel nélkül elfogadó, empatikus, támogató, szakmai segítségre.
  • Akik felelősséget éreznek sorsuk alakításáért, és rendelkeznek azzal a belátással, hogy önismeretük fejlesztésével, belső erőforrásaik aktivizálásával, képesek megoldani a problémáikat.
  • Akik hisznek a boldog, szabad, teljesebb élet megvalósításában.
  • Akik hisznek önmagukban.
  • Akik elég bátrak ahhoz, hogy szembenézzenek a problémáikkal, félelmeikkel, és meghaladják őket.

 
2. Aki pszichológushoz megy, beteg?

Életünkben kisebb és nagyobb problémákkal küzdünk. Vannak nehezebb helyzetek és viszonylag könnyebben orvosolhatóak. A probléma nehézségi fokának megítélése szakértő közreműködéssel lehetséges. Tehát nem csak az megy pszichológushoz, aki azt képzeli, hogy beteg, hanem azok az emberek, akik szeretnének teljesebb, boldogabb életet élni.

3. Szégyen-e pszichológushoz menni?

Mai társadalmunkban még nem annyira elfogadott, és bevett szokás, mint például Amerikában. A pszichológus segítségét kérő kliensek, sok esetben nem osztják meg a környezetükkel, mert tartanak az esetleges véleményalkotásoktól.

De határozottan állítjuk, hogy pszichológushoz azok az emberek fordulnak, akik hisznek abban, hogy életükért felelősek, és hisznek a jobb, boldogabb élet megvalósításában.

4.Mi a különbség pszichológus és pszichiáter között?

A pszichiáterek orvosi egyetemet végeztek és gyógyító tevékenységük középpontjában a gyógyszeres terápia áll. Tehát elsősorban a gyógyszeres terápia mellet elkötelezettek.

Képzésük alapja: 6 év orvosi egyetem, 2 év pszichiátriai szakvizsga, 2 év pszichoterapeuta szakvizsga.

A pszichológusok nem orvosi, hanem pszichológusi diplomát szereztek és ez az alapja a további szakképzéseiknek.

5. Ki a pszichológus, hol és mit tanul?

A pszichológusok bölcsész diplomát szerzett szakemberek, és erre épül a további szakképzésük. Szakmai önéletrajz

Pszichológia szak 5 év.

Klinikai szakpszichológus képzés 4 év.

Módszerspecifikus képzés 2 év módszerenként.

Pszichoterapeuta szakvizsga 2 év.

6. Hogyan válasszak jó pszichológust?

A pszichológus választás szubjektív és bizalmi alapon történő választás eredménye. Körültekintést igényel jó szakembert találni. Hasznos, ha az ismeretségi körében, ajánlás alapján választ, ha erre nincs lehetősége, az interneten is tud tájékozódni.

Érdemes alaposan informálódni, mielőtt elköteleződik egy pszichológus mellett.

Ha úgy érzi, szeretné megtapasztalni, milyen érzés, amikor elkötelezetten kísérik, amikor kizárólag az Ön lelkének gyógyítása a cél, jelentkezzen, adja meg magának a változás esélyét!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!