Pszichoszomatikus- és onkopszichológiai csoportok

Pszichoszomatika: A pszichoszomatika kifejezés görög eredetű, a test, lélek-szellem egységét hangsúlyozó irányzat.

A pszichoszomatikus gyógyászat a testi, lelki, szellemi, szociális, családi-és párkapcsolatokat, a munkahelyi kölcsönhatásokat is figyelembe veszi a betegség okának, lefolyásának és kezelésének meghatározásakor.

A pszichoszomatikus szemlélet alapján megalapozott az a már bizonyított tény, hogy a testi tünetek hátterében biológiai, pszichológiai és szociális okok is állnak.
A lelki történések biológiai hatását, a stressz-elmélet tudományosan igazolta, mely szerint, érzelmi stressz esetén a védekező rendszer, az immunrendszer összeomlik, megnyitva ezzel az utat a betegség kialakulásának.

Fenti elmélet alapján érdemes átgondolnunk, hogy egy-egy betegség hátterében milyen okok is állhatnak, ez sokak számára egy teljesen új szemléletváltást jelent.

Tapasztalatunk alapján, a hozzánk fordulók esetében, az okok feltárásával és megfelelő terápiás módszerek alkalmazásával ezen összefüggések felismerhetőek, és a hagyományos gyógyászati kezelés mellett, határozottan gyógyítóan hatnak a betegségek leküzdésében.
A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint lélek segélykiáltását, a betegség beszél, és elmondja mindazt a lelki fájdalmat, amit a beteg nem tud, nem akar, nem mer szóval kifejezni a környezete felé.

A pszichoszomatikus szemlélet abban próbál segíteni, hogy a beteg ne azonosítsa magát a betegséggel, nyerjen belátást a saját felelősségére, a gyógyulása érdekében változtasson beállítódásán, hozzáállásán, viselkedésén.

Különböző tematikus csoportjainkon olyan betegek és hozzátartozóik jelentkezését várjuk, akik szükségét érzik, hogy sorstársaikkal, a csoport építő és gyógyító segítségével, szembenézzenek problémáikkal, félelmeikkel, és képesek legyenek változtatni, megtalálva erőforrásaikat, gyógyító erejüket.

Jelentkezés csoportterápiára