Intimitást, érzelemkifejezést fejlesztő csoport

„A szeretet indokolhatatlan, és nem ezért, vagy azért, hanem mert indoklásra nincs is szüksége, vagyis a létezéssel együtt adott tény, de viszont a szeretet az, amely az ember magányát feloldja, és az embert betakarja. A szeretet védelem. A szeretet azon kívül, hogy szeretet, védelem is, és az egyetlen valódi védelem az ellen, hogy itt vagyunk a világon, meztelenül és egyedül.”

(Hamvas Béla)

Az intimitás két ember közötti meleg, meghitt, szeretetteljes, nyitott kapcsolódási mód, amelyben biztonsággal vagyunk képesek feltárni érzelmeinket, gondolatainkat, vágyainkat, legféltettebb dolgainkat. Ez vonatkozik a saját megnyilvánulásainkra, és a másik személy önfeltárulkozását is képesek vagyunk megértéssel és szeretettel fogadni.

Az intim kapcsolódási készség hiánya esetén érezzük magunkat magányosnak, elszigeteltnek.

“ Mára az intimitás szó jelentése szexuális jelentéssel is bővült. De az intimitás ennél sokkal több.

Az intimitás igazából az életünknek minden dimenzióját magába foglalja - a testit, a társadalmit, az érzelmit, a mentálisat és a lelki dimenziót is. Az intimitás valójában életünk teljes megosztása a másikkal.

"Minél közelebb kerülünk valakihez, annál nagyobb az esélyünk a szenvedésre." Mára már tulajdonképpen a szenvedéstől való félelem gátol meg abban, hogy megtaláljuk az igazi intimitást.” “Ki hogyan, szép lassan  vagy viharos tempóval, falakat építünk a szívünk köré, hogy megvédjenek bárkitől, aki kintről szenvedést okozhatna. De az a fal, amely másokat kirekeszt az életünkből, ugyanaz tart fogva bennünket is. Az eredmény: magány telepszik ránk, és az igazi intimitás, kapcsolódás és szerelem elérhetetlenné válik számunkra.”

Vajon sohasem éreztünk volna időnként vágyat közelségre, összeolvadásra, arra, hogy teljes mértékben megosszuk az életünket valakivel? Marshall Hodge A szeretettől való félelmeink című könyvében írja a következőket: "Vágyunk olyan pillanatokra, amikor szeretetet, közelséget és gyengédséget fejezhetnénk ki, de gyakran visszalépünk az utolsó percben. Félünk a közelségtől. Félünk a szeretettől." Egy más helyen, ugyanebben a könyvében Hodge ezt írja: "Minél közelebb kerülünk valakihez, annál nagyobb az esélyünk a szenvedésre." Tulajdonképpen a szenvedéstől való félelem gátol meg abban, hogy megtaláljuk az igazi intimitást.

“Az egészséges intimitás, az egészség, a boldogulás és a boldogság kéz a kézben jár. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, teljes életet élhessünk, a kapcsolódás, az érintés, akár fizikai, akár lelki, akár mentális szintű legyen az, elengedhetetlen. Az egészséges intimitás alapvető JÓL-LÉT-ünkhöz járul hozzá és „képes alábélelni az életünket puha megelégedettséggel.”

Csoportjainkon keressük azt az egyensúlyt, mely az öröm és a szenvedés, a megkönnyebbülést hozó nevetés és a megnyugtató sírás folytonos váltakozása ad és képes létrehozni egy magasabb szintű egészséget, megelégedettséget.

Az érzelmek kifejezését csak emberi kapcsolódáson keresztül lehet megtanulni, ezért hatékony módszer a csoportos gyakorlatokban megszerzett tapasztalat, mely biztonságos keretek között lehetővé teszi, hogy megszerzett tapasztalatunkat a valóságos világban is képesek legyünk megélni, kibontakoztatni.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!