Szülőségre való felkészítő csoport

Minden párkapcsolatban nagy változást jelent az, amikor családdá alakul, és a pár tagjai szülővé válnak. Ezért nagyon fontos, hogy erre megfelelő módon készüljenek fel.

Nem az a szándékunk ezzel a csoporttal, hogy minden lehetséges eseményre felkészítsük a jelentkezőket. Ez felvállalhatatlan, és abban sem segítene jobb szülőkké váljanak.

Célul csupán azt tűztük ki, hogy segítünk a szülőség felé haladó pároknak tudatosan átgondolni mindazt, amit az anyaságról és az apaságról tudnak/feltételeznek, valamint, hogy ezt meg tudják osztani párjukkal. Egy megfelelően felkészült szülők mellett sokkal harmonikusabban tud fejlődni a gyermek, több öröm éri őt és szüleit egyaránt.

Minden embernek vannak ismeretei, tapasztalatai és elképzelései arról, milyen egy jó szülő. Legtöbbször ez egybe esik azzal, amilyen szülőre mi magunk vágy(t)unk. A két szülő két különböző ideálja között kicsi és nagy különbségek is lehetnek ezért ezek megosztása, majd a közös szülői kép kialakítása elkerülhetetlen a megfelelő felkészüléshez.

A szülők ereje szétforgácsolhatatlan egységükben van, ezért minél nagyobb az összhang közöttük (szándékaikban, elképzeléseikben), annál jobban képesek szülői feladataikat ellátni.

A kis létszámú csoportfoglalkozásokon olyan témák feldolgozásával segítjük a szülőségre való felkészülést, amelyek gerincét adják a gyermeknevelésnek és a hétköznapokban előforduló problémás helyzetek megoldásának vezérfonalai lehetnek:

  • alapvető nevelési elvek: itt azokra az alapvető nevelési elvekre gondolunk, amik az egyéni ideálképek közös metszete, amik mindig és minden körülmények között érvényesek,
  • büntetés, fegyelmezés: a gyermeknevelés egyik fontos eszköze ezért az ebben való eltérések sok konfliktushoz vezethet, amit a gyermekek – sokszor ösztönösen – kihasználnak,
  • határok: itt azokról a képzeletbeli választóvonalakról esik szó, amely elhatárolja egymástól a családot és a környezetet, a felnőtteket és a gyerekeket, a férfiakat és a nőket. Ezek fontossága és rugalmassága feltétlenül szükséges a harmonikus gyermekneveléshez.
  • eltérő szülői szerepek: az anyák és az apák nemcsak nemükben, de a családban betöltendő feladataikban is különböznek. Van olyan, amit inkább egy apa és van olyan, amit inkább egy anya tud hitelesebben közvetíteni szülőként.

A szülői szerepre megfelelően felkészült párok több harmóniát, nyugodtságot és biztonságot tudnak sugározni, elégedettebbek önmagukkal, saját szülőségükkel, amely visszahat a gyermekre. Ezáltal ő is kiegyensúlyozottabb, könnyebben irányíthatóvá válik, jobban tud alkalmazkodni és szorosabb kapcsolatot képes kialakítani szüleivel.

A gyermekre való hatása mellett a szülőségre való felkészülés a pár kapcsolatára is jóságos hatással van, hiszen fokozza a harmóniát, a bizalmat és a nyitottságot.

Ha úgy érzi Ön is szeretne megfelelően felkészülni saját szülőségére jelentkezzen bizalommal hozzánk!

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!