Szülőséggel kapcsolatos problémákat feldolgozó csoport

Szülőséggel kapcsolatos problémákat feldolgozó csoportHa utólagosan megkérdeznénk a szülőket milyennek képzelték el a szülőséget mielőtt gyermekük lett volna, és milyen szülőnek lenni, azt találnánk, hogy a valóság nagy mértékben eltért attól, amit előzetesen képzeltek el.

Mindenkinek vannak elképzelései arról, hogy milyen is szülőnek lenni. Ezeket az alapján alakítja ki mindenki, amilyen szülei voltak, és amilyen szülőket látott gyermek, vagy felnőtt szemmel. Ebből alakul ki egy ideálkép, melyet mindenki szeretne megvalósítani. Az ideális szülői elképzelés mellett arról is van elképzelésünk, hogy milyen egy ideális gyermek. Talán nem meglepő, hogy a saját magunkban élő ideális szülő pont az általunk elképzelt ideális gyermeket tudná a legharmonikusabban nevelni. Az ideálok világában ez meg is történik.

A valóság azonban sokszor más: gyermekünk nem olyan, mint amilyennek elképzeltük; partnerünk is más szülő, mint amire számítottunk, vagy az általunk elképzelt ideálok mégsem tudnak harmonikusan együttműködni.


Ezeken a kiscsoportos foglalkozáson olyan problémákat beszélünk át, amelyek a szülőség hétköznapjaiban is megjelennek:

 • a szülőség és a párkapcsolat együttes megélése:
  Vajon lehet-e az ember egyszerre szülő és férj/feleség? Ha igen, hogyan?
 • a szülői alrendszer:
  Mindenről tudhat-e a gyermek, vagy éppen semmit ne mondjunk neki a minket foglalkoztató problémákról?
 • a családot körbeölelő határ kérdése:
  Mindig kritizálnak a párom szülei, amitől rosszul érzem magam? Mit tehetnék?
 • a szülői összhang:
  Hogyan neveljük a gyermekünket, ha teljesen mást gondolunk arról, mi lenne jó?
 • az apai és anyai szerepek közötti különbségek:
  Jó, ha mindig az apa a szigorúbb és az anya a megértőbb?
 • a szoros szülő-gyermek kapcsolat:
  Hogyan alakítsak ki szoros kapcsolatot gyermekemmel, ha magától nem beszél arról, ami vele történik?
 • örökbefogadott gyermekkel kapcsolatos nehézségek:
  Mit mondjak, ha megkérdezi ki az anyja?

Ezeken túlmenően alkalmat biztosítunk arra is, hogy a csoportba jelentkezők egyéni, fentiekhez nem kapcsolódó szülői problémáikban is segítséget tudjunk nyújtani.

A szülőség sok olyan nehézséggel jár, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Ha azonban a szülőséggel kapcsolatos alapvető kérdésekre megvannak a saját válaszaink, azok útmutatóul szolgáhatnak a váratlan helyzetekben is,

Bármennyire is különböző két ember, képesek arra, hogy gyermekeiket harmóniában, boldogságban neveljék fel, amely sokszor nem megy magától. Ilyenkor nagy segítség lehet egy olyan kis létszámú csoport, mely tagjai hasonlóan szülői problémákkal viaskodnak és amely vezetője olyan szakember, aki járatos a párkapcsolati és családi működésben.

Amennyiben tanácstalannak érzi magát olyan kérdésekben, melyek szülőségével kapcsolatosak, forduljon bizalommal hozzánk és jelentkezzen be a csoportba itt.

Bizakodva várjuk jelentkezését!

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!