Szülőkkel kapcsolatos problémákat feldolgozó csoport

Szülőkkel kapcsolatos problémákat feldolgozó csoportEgy családban a felnőttnek nemcsak az a feladata, hogy gyermekei számára harmonikus fizikai és lelki környezetet biztosítson, hanem az is, hogy biztosítsa párkapcsolatának, családjának kiegyensúlyozottságát a külső hatásokkal szemben.

Ezt a határt leginkább a saját szülőkkel szemben nehéz képviselni, akik mindig, minden körülmények között a legjobbat akarják gyermekeiknek és azok családtagjainak.

Ezen kis létszámú csoportfoglalkozásoknak az a célja, hogy segítsen a szülőkkel kapcsolatos problémák megoldásában, egy kiegyensúlyozottan működő szülő-felnőtt kapcsolat kialakításában.

A gyermek otthonról való elköltözésével megkezdi önálló felnőtt életét, és ezáltal szüleivel való kapcsolatában is változás indul el. Párkapcsolat kialakításával, majd saját családjának alapításával ez a változás tovább folytatódik egészen szülei nagyszülővé való válásáig, és azok öregkori gondozásig.

Eközben számos olyan problémával kell mindkét félnek szembenézni, amelyek elhanyagolása komoly konfliktusokhoz, a kapcsolat végleges megszakadásához is vezethet: házastárs, vagy élettárs elfogadása, gyerekneveléssel kapcsolatos nézetbeli különbségek, kapcsolattartás/látogatások gyakorisága, gondozásra/ápolásra szoruló szülő odaköltözésekor felmerülő problémák...hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ha a szülőkkel való kapcsolat már korábban is konfliktusokkal terhelt volt (pl. túlzottan óvó, vagy magára hagyó nevelés, nevelőszülők,...stb.), akkor  a gyermeket támogató harmonikus szülő-felnőtt együttműködés kialakítása is nehezebb.

A felmerülő nehézségek leggyakoribb oka az, hogy a párkapcsolat kialakításával együtt a gyermeknek már nem a szülő, hanem párkapcsolati partnere jelenti a legfőbb szövetségest. Szüleivel való kapcsolatának ezért szükségszerűen változnia kell, mert a korábbi szoros kapcsolat változatlan formában komoly párkapcsolati, vagy szülő-gyermek kapcsolati válsághoz vezethet. Ez mindkét fél számára érzelmileg nagyon megterhelő tud lenni.

A problémás helyzetek végiggondolásával, és saját igények tudatosításával azonban a jövőbeli konfliktusok megelőzhetőek, a meglévők pedig feloldhatóakká válnak.

Szeretnénk, ha ez a csoport mind gyermekeikkel konfliktusban álló szülők, mind szüleikkel konfliktusos kapcsolatban álló felnőtt gyermekek számára egyaránt nyitott lenne, lehetőséget adva ezáltal kapcsolataik átgondolására. Azzal, hogy mindkét fél nézetei (a szülői és gyermeki is) megjelennek egy adott probléma megbeszélésekor, mélyebb megértés és hatékonyabb megoldás megtalálása válik lehetővé. Saját igények egyértelmű kommunikálásával és elfogadó, rugalmas odafordulással minden szülő-gyermek kapcsolat harmonikussá, kölcsönösen támogatóvá alakítható.

Egymaga is elindulhat a változás útján, amelyben mi hozzáértő szakmai segítséggel és nyitott, elfogadó csoportlégkör megteremtésével segítjük a csoportülések alkalmával.

Hiszünk abban, hogy a család egy rendszer és ha abban bármilyen változás megjelenik, az  kihatással lesz a család többi tagjára és a közöttük lévő kapcsolatra is.

Forduljon bizalommal hozzánk és jelentkezzen a csoportba itt.

A csoport elegendő jelentkező esetén indul el, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!