Internet, média, játék kezelését segítő szülői csoport

Internet, média, játék kezelését segítő szülői csoportNapjainkban már nélkülözhetetlenné váltak digitális eszközeink, hétköznapi életünk szerves részei: rajtuk keresztül kommunikálunk, szórakozunk, randizunk. Bár naponta használjuk őket, kevés ismeretünk van arról, milyen hatással vannak lelki működésünkre. Leggyakrabban akkor tudatosul számunkra a bennük rejlő veszélyek, ha problémát okoznak: túlzott mértékű használat, internetes zaklatás, adataink elvesztése.

Sok ember ezekre a úgy reagál, hogy megpróbálja minél távolabb tartani magát és családtagjait a digitális világtól. Mivel azonban életünk nélkülözhetetlen részeivé váltak, mellőzésük számos negatív következménnyel is járhat: munkánk során nem egy gyermekkel találkoztunk, akik elszigetelődtek kortársaiktól azért, mert a szülők nem támogatják a digitális eszközök használatát, noha a gyermekek között felmerülő témák jelentős része éppen ezekkel kapcsolatos.

Nem gondoljuk, hogy az elzárkózás és a távolmaradás hatékony eszköz lenne a negatív hatások elkerülésére, mert környezetünkben lépten-nyomon belebotlunk használatunkba. Hatásuk így elkerülhetetlen. Éppen ellenkezőleg; inkább a kézben tartásra, kontrollálásra lenne szükség mind magunkra, mind családtagjainkra vonatkozóan.

Az általános közvélemény szerint ez nehéz, mert a digitális eszközök által nyújtott élmények „beszippantanak”, „függővé tesznek anélkül, hogy észrevennénk”. Ez azonban nem igaz. Semmivel sem nehezebb lemondani róluk, mint megváltoztatni rossz szokásainkat.

Az elzárkózás helyett inkább nyitottságra és kíváncsiságra lenne szükség ahhoz, hogy megismerjük ezeket az új élményeket, ami segítene gyermekeink, szüleink, partnerünk megértésében. Túlzó használatuk hátterében mindig ott rejtőzik egy elfojtott vágy, melyet a digitális élmény kielégít. Ennek felismerése, felvállalása és kommunikálása szükséges ahhoz, hogy nyíltan lehessen beszélni az igény kielégítésének egyéb lehetőségeiről. Enélkül a kontrollálás, vagy eltiltás eredménytelen, mert az igény újbóli elnyomását igényli, ami hosszabb távon egyéb viselkedési zavarban, vagy kapcsolati problémában fog jelentkezni.

A kis létszámú csoportfoglalkozásokon többek között az alábbi kérdésekre keressünk olyan válaszokat, melyek segítségével megvalósítható a digitális eszközökkel való harmonikus együttélés:

  • Mikortól mondhatjuk azt  valakire, hogy függő?
  • Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a függőség megszűnjön?
  • Mi lehet olyan izgalmas egy játékban, ami ennyire függővé tesz?
  • Hogyan ismerhető fel a minket, vagy családtagjainkat érő internetes zaklatások?
  • Milyen veszélyei lehetnek az intenzív számítógép/laptop/tablet/mobiltelefon használatnak?
  • Mire használható és mire nem a digitális eszközök?
  • Vannak-e előnyei ezek használatának?
  • Hogyan szabályozható egy családban a digitális eszközök használata?
  • Mit tegyek ha párom/gyermekem elhanyagolja mindennapi tevékenységeit a digitális élmények miatt?

A digitális élményekkel kapcsolatos problémák hatékony megoldása növeli a család kohézióját, erősíti az együtt élők kapcsolatát, pozitív hatással van az önértékelésre, fokozza az én-hatékonyság érzését. Ezen túlmenően segít gyermekeinknek és párunknak jó modellt nyújtani ahhoz, miképpen kezelhető helyesen egy több személyt érintő probléma.

Időnként egymagunk kell megküzdenünk ezekkel a problémákkal, ami sokszor egy negatív, kontrolláló szerep ideiglenes felvállalását jelenti. Ilyenkor szükségünk lehet külső támogatásra, megértésre és elfogadásra, hogy nehezen viselhető lelki terheinket képesek legyünk elviselni. A témához kapcsolódó pszichológiai szaktudás és a - hasonló problémákkal küzdők által közvetített - támogató környezet kellő segítség ahhoz, hogy sikerrel küzdjön meg ezekkel a problémákkal.

Ha úgy érzi Önnek is szüksége van segítségre a digitális világgal összefüggő problémákkal kapcsolatban, jelentkezzen be a legközelebb induló csoportba itt.

Őszinte bizalommal várjuk jelentkezését!

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!