Harmonikus párkapcsolatra törekvők készségfejlesztő csoportja

A harmonikus párkapcsolat azt jelenti, mindkét fél kiegyensúlyozottan, boldogságban él. Partnerével való párkapcsolata intim, biztonságot adó, egyéni igényeknek teret engedő.

Minden ember képes harmonikus párkapcsolatban élni, de sokszor nagyon nehéz megtalálni a mindenkét fél számára legmegfelelőbb együttélést. Amikor két ember párkapcsolatra lép, úgy érzik képesek rá, tudják mitől válik az gyümölcsözővé, kiegyensúlyozottá, miképpen tartható meg ez hosszútávon is. Ezek az elképzelések azonban eltérőek, mert a két ember különböző: más családban nőttek fel, más és más párkapcsolatokat láttak, eltérő tapasztalásaik, félelmeik, vágyaik vannak.

A harmónia kialakulását az akadályozza legtöbbször, ha egyik, vagy mindkét fél ragaszkodik a saját elképzeléséhez. A legtöbb párkapcsolati problémapárterápiás tapasztalataink alapján – a közös harmónia kialakulatlansága miatt jön létre, ami a saját elképzelésekhez való túlzott ragaszkodásra vezethető vissza.

Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a pár mindkét tagja úgy érzi pontosan tudja mi a probléma, és kinek-mire lenne szüksége ennek megoldására...csak éppen a másik azt nem akarja elfogadni.

A párkapcsolat csak akkor maradhat hosszú távon harmonikus, ha abban mindkét fél igényei, elképzelései megjelenhetnek. Ehhez azonban fel kell adni azt a meggyőződést, hogy bármelyik fél  is pontosan tudja hogyan lesz jó. Ez nagyon nehéz folyamat.

Ehelyett fontos, hogy őszinte érdeklődéssel, bizalommal, és megértéssel forduljanak a másik felé, hogy együtt, közösen tudják megtalálni azt, ami mindkettőjüknek jó. Ez sosem az egyik és sosem a másik elképzelése lesz, hanem annak egy közös egyvelege, ami jobb, mint az egyéni elképzelések.

Ehhez azonban számos képességre van szükség:

  • nyílt kommunikáció: azt mondjuk ki, amit ki akarunk fejezni, azt kérjük, amit valóban kérni szeretnénk,
  • önismeret: egyéni önismeret (milyen vagyok én), és párkapcsolati önismeret (milyennek képzelek egy ideális párkapcsolatot, mi fontos nekem egy párkapcsolatban, milyen párt szeretnék magam mellett tudni..stb.),
  • érzelmek, igények kifejezése: bár időnként a pár tagjai úgy érezik ha társuk ismerné gondolataikat, vágyaikat, biztosan otthagyná őket, fontos, hogy ezek kimondódjanak. Ha nem tudnak kifejezésre jutni, tudat alatt fogják irányítani a párkapcsolatot, félelmek, elfojtások, hibáztatások formájában,
  • érett személyiség: ez alatt azt értjük, hogy képes problémáival szembenézni, és megoldani azokat, képes alkalmazkodni egy másik emberhez, empatikus...stb.
  • korábbi párkapcsolati veszteség átélése: az ilyesfajta veszteség sikeres feldolgozása sokat segít egy új kapcsolat értékeinek felismerésében, de az is képes harmonikus párkapcsolatra, aki még nem élt át ilyet.

A kis létszámú csoporton ilyen, és ehhez hasonló témák kerülnek középpontba kiegészülve olyan témakörökkel, amik a pár mint rendszer szemléletből adódnak: kapcsolattartás a szülőkel, barátokkal; szülőség és a párkapcsolat, elköteleződés a párkapcsolatban...stb.

Ezek segítségével a párkapcsolat harmonikusabbá, kielégítőbbé, és hosszú távon is boldogabbá tehető, hiszen a foglalkozások alatt a partner felől odafigyelést, megértést, alkalmazkodást élhet meg az illető, ami minden esetben tovább építi a kapcsolatot.

Amennyiben úgy érzi párjával szeretne tenne azért, hogy kapcsolatuk kiegyensúlyozottabbá, kielégítőbbé, bensőségesebbé váljék forduljanak bizalommal felénk, jelentkezzenek be itt.

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!