Gyermeküket egyedül nevelő szülők támogató csoportja

Gyermeküket egyedül nevelő szülők támogató csoportjaA gyermek harmonikus nevelése nagy kihívás két szülőnek, egy felnőttnek pedig lehetetlennek tűnhet. Pedig nem az!

A harmonikus nevelés ugyanis azt jelenti, hogy a gyermek kiegyensúlyozott körülmények között megtanul alkalmazkodni környezetéhez (életkörülményekhez, felnőttekhez, elvárásokhoz), önállónak lenni, élni lehetőségeivel és képességeit fejleszteni.

Ennek első és nagyon fontos lépése az, hogy az egyedül nevelő szülőnek ki kell alakítania a boldogságra és elégedettségre való képességet, valamint saját belső és külső környezete harmóniáját. Minél fiatalabb ugyanis egy gyermek, annál kevésbé képes tanulni a szavakból, mint inkább a látott példákból. Ha a szülő maga is kétségekkel, félelmekkel küzd saját anyaságával/apaságával kapcsolatban, nehezen tudja közvetíteni a harmóniát, így gyermeke is a bizonytalanságot és a szorongást érzi, ezt fogja átvenni. Azt gondolhatja magában: szülőnek lenni reménytelenül nehéz, és rossz dolog. Először tehát meg tanulni hinni abban, hogy egyedüli szülőként is lehet valaki jó anya és jó apa.

Természetesen ezzel nem oldódott meg az összes létező probléma, de egy óriási lépéssel közelebb került a megoldáshoz. A szülőséggel kapcsolatos problémák  mellett vannak olyanok, amelyek az egyszülős családok sajátja, vagy erőteljesebben jelentkezik.

A kiscsoportos foglalkozásokon ezek a problémák kerülnek középpontba a  szülőtárs hiánya miatti veszteség enyhítését követően:

 • apai és anyai szerepek különbözősége:
  Van-e olyan dolog, amit csak egy apa adhat meg, vagy csak egy anya? Vagy mindent mindegyik meg tud adni a gyermekének?
 • a hiányzó szülő pótlása:
  Képes vagyok-e pótolni gyermekem elvesztett szülőjét?
 • külső és belső támogatások formái, fontossága:
  Kit kérhetek meg arra, hogy segítsen az elvesztett szülő pótlásában, hogy azokat a dolgokat is el tudja sajátítani? Barátaimat? Szüleimet?
 • a gyermek és a külön élő szülő kapcsolattartása:
  Hagyjam-e, hogy a gyerekem ne találkozzon a hiányzó szülővel, ha nem akar, vagy erőltessem?

Ha úgy érzi nehezen tud egyedül megfelelni a saját szülői elvárásainak és segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal hozzánk és jelentkezzen be a csoportba itt.

Jó szülőnek lenni annyit tesz, hogy a lehetőségekhez mértem megpróbálunk mindent megadni gyermekünknek, és amit képtelenek vagyunk, annak pótlásában pedig támogatást nyújtunk neki.

Bizakodva várjuk jelentkezését!

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!