Gyermeknevelési készségeket fejlesztő csoport

Gyermeknevelési készségeket fejlesztő csoportMunkánk során sok olyan szülővel találkozunk, akik bizonytalanok abban, milyen a jó szülő, mit és hogyan kellene szülőként tenniük ahhoz, hogy gyermekük harmonikusan tudjon fejlődni. Noha minden gyermek más és más, sok olyan nevelési kérdés van, amely minden családban megjelenik - függetlenül a gyermek temperamentumától.

A kis létszámú csoportfoglalkozásokon ezek a témák kerülnek középpontba: átbeszélésükkel, feldolgozásukkal fejleszthetőek azok a szülői készségek, melyekkel egységes nevelési hozzáállás alakítható ki. Ez segít a később megjelenő nehézségek megfelelő kezelésében.

Az alábbi felsorolás csak néhány fontosabb témakört villant fel a készségfejlesztő csoportban megjelenő témák közül:

 • büntetés, fegyelmezés témaköre:
  Mikor és hogyan kell büntetni? Milyen a hatékony büntetés? Lehet-e a büntetés verés, vagy minden körülmények között el kell kerülni?
 • határok kérdése:
  Meddig mehet el a gyermek: mit lehet neki megengedni, és mit nem?  
 • speciális fejlődési szakaszok: serdülőkor, dackorszak:
  Mit csináljak, ha mindenre azt mondja „nem"? Mit lehet tenni, ha mindig elutasítja a segítségemet, sosem azt csinálja, amit kérek tőle?
 • önálló életre való nevelés:
  Hogyan lehet változtatni azon, hogy ne mindig mindenben az én segítségemet kérje a gyermek? Nem lehet rábízni semmit, mert mindig elfelejti. Mit lehet ilyenkor tenni?
 • következetesség, engedékenység, rugalmasság:
  Mikor legyek vele szigorú, mikor legyek engedékeny? Mit tehetek akkor, ha szülőtársam/szüleim nem következetesen nevelik?
 • felelősségteljes viselkedésre való nevelés:
  Mikortól lehet elvárni egy gyermektől, hogy viselkedéséért felelősséget vállaljon? Mikortól adjunk neki lehetőséget arra, hogy dönthessen önmagával kapcsolatos kérdésekben?

Tapasztalataink azt sugallják, hogy minél jobban felkészült egy szülő a lehetséges nehézségekre, és minél következetesebben tudja képviselni egyénileg kialakított álláspontját, annál könnyebb ehhez alkalmazkodnia a gyermeknek, így annál harmonikusabb tud maradni a gyermek-szülő kapcsolat.

A harmonikus gyermekneveléshez szükséges szülői készségek csak kis mértékben velünk születettek, főképp másoktól tanult. Legtöbbször szüleink, barátaink segítenek benne, és saját tapasztalataink is formálják. Míg a régebbi időkben nagyobb hangsúlyt fektettek a szülők arra, hogy gyermekeik szülővé válása során átadják tudásukat, manapság ez a hagyomány egyre felszínesebb és hiányosabb, így egyre többször kénytelenek a szülők saját bőrükön megtapasztalni tapogatózó próbálkozásaik fájó következményeit.

Ennek a csoportos foglalkozásnak éppen az a célja, hogy ebben nyújtson segítséget. Hiszünk abban, hogy a csoportban megjelenő sokféle vélemény, és a szakmai irányítás segítségével minden résztvevő elégedettebb és kiegyensúlyozottabb szülővé tud válni, ami a család minden tagjára pozitív hatással lesz.

Bizalommal várjuk jelentkezését az alábbi linken!

A csoport elegendő jelentkező esetén indul meg, amelyről részletesebb információt a bejelentkezést követően kapnak.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!