Párterápia - Gyakran felmerülő kérdések

Ez előre nehezen megmondható, függ a probléma komplexitásától, a pár tagjainak motiváltságától, egyéni ritmusától és a változás iránti elköteleződésüktől. Rendszerint a probléma megismerését és körbejárását segítő 3-5 alkalmat követően 8-12 alkalom szokott elegendő lenni a terápiás cél eléréséhez.

  • A párterápián mindig csak a pár van jelen? Kik vannak még ott?

A párterápián a két terapeután kívül jellemzően csak a pár van jelen. Amennyiben vannak gyermekik, úgy előfordul, hogy ideiglenesen megkérjük jöjjenek el ők is, mert fontos lehet a terápia szempontjából látni az egész családot…hiszen az is egy rendszer. Más családtagok is meg szoktak jelenni a terápiákon (egykori feleség/férj, szülők….stb.) amennyiben az indokolt a terápiás cél eléréséhez. Az egyéb személyek mindig csak ideiglenesen 1-2 ülésen vannak jelen, a fókusz a páron marad.

  • Milyen gyakran vannak a terápiák?

Az egyéni terápiáktól eltérően a párterápiás ülések kéthetente vannak azért, hogy a két ülés között történt változásokra legyen elég idő, mert ezek megélése és megbeszélése fontos részét képezi a párterápiának..

  • Mennyi ideig tart egy párterápiás ülés?

Egy terápiás ülés 90 percig tart, amelyben 60 perc után a két terapeuta tart egy 10 perces szünetet. Itt megbeszélik az ülésen történteket, visszajelzéseket és az összekötő gyakorlatokat.

  • Párterápiában mindig az a cél, hogy a pár együtt maradjon?

Általában igen, de egyedi helyzetben elképzelhető olyan terápiás cél is, amely a pár békés szétválását célozza meg. Úgy gondoljuk minden ember képes a harmonikus párkapcsolat kialakítására, ezért annak felbomlása csak kellő körültekintés mellett indokolt.

  • Ha a probléma nem a párral, hanem a tágabb családdal van, akkor is lehet párterápiára járni? Tud segíteni?

Igen. Amennyiben a probléma az, hogy más személyek (pl. barátok, családtagok, egykori partnerek…stb.) túlságosan nagy hatással vannak a pár működésére, úgy az könnyen kibillen egyensúlyából. A párterápia ilyenkor ennek az egyensúlynak a megtartásában és a környezettel szembeni határ megerősítésében tud segítséget nyújtani. Időnként előfordul, hogy a párral közös megegyezést követően más személyek is megjelennek a terápián, de csak ideiglenesen, 1-2 alkalommal.

  • A párterápián mindig csak beszélni kell?

Többnyire igen, de sok játékos elemet is használunk a terápia során. Ilyenek lehetnek a rajzolások, gyurmázások, dramatikus játékok…stb. Ezek abban segítenek, hogy a nehezen megfogalmazható érzéseket, félelmeket segítsen megjeleníteni. Vannak emberek, akik könnyebben tudják szóban megfogalmazni gondolataikat, érzéseiket, és vannak akik nehezebben. Emellett legtöbbször sokat szokott jelenteni a párnak, amikor egy feladatban megjelenítik, megérzik párkapcsolatukat.

  • Ha vannak gyerekeink, de úgy érezzük párkapcsolatunkkal vannak problémáink, akkor párterápiára, vagy családterápiára menjünk?

Ha úgy érzik párkapcsolatukkal van probléma, párterápiára jelentkezzenek be. A két terápiás forma között nincs éles határ. Amennyiben a terapeuták úgy érzik a gyermekek bevonása segítené a cél elérését jelezni fogják és ilyenkor családterápiává alakul a párterápia. Elképzelhető az, hogy ez ideiglenes, de az is, hogy véglegesen megváltozik a terápiára járók köre.

Amennyiben úgy érzi további kérdései volnának, mindenképpen tegye fel nekünk itt. Igyekszünk minél hamarabb válaszolni rá.

Ha úgy érzi párkapcsolati problémáinak megoldásához szükség lenne külső szakmai segítségre, forduljon hozzánk bizalommal. Minden ember képes harmonikus párkapcsolat fenntartására, Ön se mondjon le róla. Várjuk jelentkezését.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!