Kinek ajánlott a párterápia?

Kinek ajánlott a párterápiaRöviden válaszolva: mindenkinek, nincs olyan kizáró ok, ami lehetetlenné tenné a terápia ezen formáját. Minden olyan párnak ajánlott, akik úgy érzik, hosszabb ideje megoldatlan problémával küzdenek, melynek oka kettőjük kapcsolatában rejlik.

A párterápia annál hatékonyabb, minél motiváltabbak a pár tagjai problémáik megoldásában, és minél jobban képesek az együttműködésre.

A párterápia a családterápiához hasonlóan rendszerszemléletű terápia, ami azt jelenti, hogy nem a pár tagjainak egyéni problémáit helyezi középpontba, hanem a két fél együttműködését. A párterápiában tehát nincsenek hibás személyek, a problémák az egymás viselkedésére adott válaszok alapján jön létre. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy az egyik fél tesz/csinál/mond valamit, amire párja reagál (tesz/csinál/mond) valamit. Erre reagál valamiképpen az első fél…és így tovább. A problémák és konfliktusok tehát a nem megfelelő reagálásokból születnek, tehát kölcsönösen együtt tesznek érte.

A párterápia célja, hogy megkeresse azt a rosszul működő viselkedésláncot, amely a konfliktusok forrása, és segítsen annak megváltoztatásában. Időnként előfordul, hogy ehhez szükség van valamelyik fél egyéni problémáinak feltárására, de csak olyan mélységig, ami feltétlenül szükséges a megértéshez.

A párterápia az „itt és most”-tal dolgozik. Ez azt jelneti, hogy a figyelem középpontjában a jelen történései, tehát a terápián, vagy a terápiás ülések között történt események vannak. Minden ülés ezen történések megbeszélésével a pozitív változások kiemelésével, és a nehézségek megváltoztatásának lehetőségeivel kezdődik.

Ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkozik a múltban történt eseményekkel, csak annyiban, amennyire az kihatással van a jelen működésre.

A párterápia a pár kiegyensúlyozott és harmonikus együttműködésének kialakításában tud segítséget nyújtani, amire minden pár képes akik kellő nyitottsággal és rugalmassággal fordulnak egymás felé.

Tegyen Ön is kapcsolatának javításáért és bizalommal forduljon hozzánk. Várjuk jelentkezését!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!