Hogyan zajlik egy párterápia?

Hogyan zajlik a párterápia?A családterápia abban hasonlít más terápiákra, hogy rendszeres találkozásokból ún. ülésekből áll, ahol a pár mindkét tagjának jelen kell lennie.

A párterápiát legtöbbször két párterapeuta végzi, egy férfi és egy nő, hogy a párkapcsolatban megjelenő férfi és női oldal is hasonló hangsúlyosságot kaphasson.

Minden terápiás ülés másfél órás (90 perces), amelyet 60 perc után egy szünet szakít meg. Ebben a 10 perces szünetben a terapeuták elvonulnak és megbeszélik az ülésen történteket: a legfontosabb történéseket, a megjelenő pozitív változásokat, megfogalmazzák a párnak szóló visszajelzést és kitalálják a változást segítő otthoni összekötő gyakorlatokat.

Az összekötő gyakorlatok olyan feladatok, melyek a változások megindulását, vagy fenntartását hivatottak szolgálni. Ezek otthon elvégzendő feladatok, melyeket minden esetben egyeztetnek a párral, ha kell együtt módosítanak rajta, hogy valóban megvalósítható legyen otthon.

A párterápiák az egyéni terápiáktól eltérően nem hetente, hanem kétheti rendszerességgel zajlanak. Erre azét van szükség, hogy az ülés során átbeszélteknek legyen ideje leülepedni és tudjanak azzal kapcsolatos érzések, gondolatok születni. Az összekötő gyakorlatok ugyanakkor segítenek abban, hogy a párkapcsolat változni legyen képes, és erről a változásról legyenek tapasztalatai párnak. Ezeket a tapasztalatokat ugyanis a következő ülés elején rendszerint megbeszélik.

A párterápiára rendszerint a pár két tagja jár, de az is előfordul, hogy egy-egy ülésre a gyerekek, a pár szülei is meghívást kapnak, amennyiben erre szükség van. Főként olyan esetekben szokott ez előfordulni, ahol a pár együttműködésében fontos szerepet kapnak a szűkebb, vagy tágabb családtagok és a velük való kapcsolattartás.

A párterápia nemcsak beszélgetésből áll. Sok esetben használunk mozgásos, rajzolós, gyurmázós, dramatikus…stb. feladatokat. Ezekre főként akkor van szükség, ha egy problémáról nehezen tud valamelyik fél szóban beszélni, vagy a mögöttes érzések rejtettek. A feladatokat minden esetben az adott problémához és személyekhez igazítjuk úgy, hogy azok a leghatékonyabban segítség a két fél változását, együttműködését.

Amennyiben úgy érzi párkapcsolati problémáik megoldásához szüksége lenne külső szakmai segítségre, bizalommal forduljon hozzánk és jelentkezzen be most!

Mindenki képes a harmonikus párkapcsolat kialakítására, Ön se mondjon le róla. Bizalommal várjuk jelentkezését!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!