A párterápiás szerződés keretei

Párterápiás szerződés kereteiA párterápiás szerződés egy szóbeli megállapodás a terapeuták és a családtagok között.

Tartalmazza a terápia kereteit (gyakoriság, ülések időtartama, összekötő gyakorlatok vállalása) és egy terápiás célt. Ez fontos része a szerződésnek.

A terápiás célt a terapeuták és a pár közös egyetértésben határozzák meg. Fontos, hogy ez a cél olyan legyen, amely a pár mindkét tagjának fontos, hiszen csak ekkor várható el, hogy motiváltak legyenek az elérésére. Másik nem kevésbé fontos jellemzője, hogy konkrét és elérhetőnek kell lenni. A konkrétságon azért van nagy hangsúly, mert ez alapján dönthető el a terápia sikeressége. A konkrét terápiás cél az, ami megmutatja milyen változásokat értünk már el, mennyit haladtunk és még mit kell tenni ahhoz, hogy végleg eléjük a kitűzött célt.

A szóbeli terápiás szerződés tartalmazza a cél eléréséhez szükséges ülések számát. Ezt a cél meghatározása után a terapeuták állapítják meg, szakmai tudásuk és tapasztalatuk alapján. Ezzel vállalják, hogy az adott ülésszám alatt el tudja a pár érni a kitűzött célt, ehhez igazítva dolgozzák ki a terápiás ülések folyamatát.  A szükséges ülések számának meghatározása nemcsak a terapeutáknak, de a párnak is fontos, hogy mind időben, mind anyagi ráfordításban előre tudjon tervezni. A szerződéshez szükség van a probléma több oldalról való megismerésére, ezért a terápiás szerződést általában a 3.-5. ülés alkalmával szokták megkötni.

A terápiás alkalmak száma minden esetben egyedi, az adott problémához és az adott párhoz illeszkedik. Általánosságban elmondható, hogy 8-12 alkalom szokott lenni. Az eltéréseket az egyéni motivációk, a pár tagjainak változás iránti elköteleződése befolyásolja. A szóbeli terápiás szerződéskor meghatározott terápiás ülések elteltével meg kell vizsgálni, hogy milyen mértékben teljesült a cél, mit sikerült elérni és mi volt az oka annak, ha valamit nem sikerült elérni. Amennyiben a célt teljes mértékben nem sikerült elérni, vagy a pár újabb célt szeretne kitűzni, ekkor újabb terápiás szerződés megkötésére van lehetőség.

Amennyiben úgy érzi, hogy párkapcsolati problémájának megoldásához szükség van külső szakmai segítségre, forduljon hozzánk bizalommal és jelentkezzen be most. Minden ember képes a harmonikus párkapcsolat kialakítására, nem mondjon le róla Ön sem! Bizalommal várjuk jelentkezését.

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!