Hogyan zajlik a családterápia?

Hogyan zajlik a családterápia?A családterápia annyiban nagyon hasonlít a többi terápiás formához, hogy ugyanúgy rendszeres találkozókra van szükség, ahol többnyire az összes családtag jelen van.

A családokat rendszerint két családterapeuta vezeti, egy férfi és egy nő, hogy a család férfi és női oldala is kellő hangsúlyosságot kapjon.

Minden terápiás ülés 1,5 óra (90 perc), amelyben 1 óra után egy 10 perces szünet van. A terapeuták ekkor kimennek és megbeszélik az ülés alatt történteket: milyen következtetésekre jöttek rá, mit jeleznek vissza a családnak és milyen összekötő gyakorlatot kérnének a családtól.

Az összekötő gyakorlatok olyan feladatok, amelyben az összes jelenlévő szerepet kap, és célja a család működésének megváltozása, vagy a változás fenntartása. Bár az összekötő gyakorlatokat a terapeuták jelölik ki, fontos, hogy miden jelenlévő családtag jóváhagyja azt.

A családterápia – ellentétben az egyéni terápiás gyakorlattal – nem hetente, hanem 2 heti gyakorisággal zajlik. Erre azért van szükség, hogy az ülésen elindult változások, kipróbált változtatásoknak legyen ideje megszilárdulni, legyen lehetősége a családnak megvalósítani a hétköznapokban is azokat, és legyen tapasztalatuk arról, miben és hogyan változott a család ennek hatására. Éppen ezért kezdődik minden ülés azzal, hogy milyen változásokat élt meg a család a legutóbbi ülés óta.

Családterápiára nem minden esetben az egész család jár. Az első ülésen fontos, hogy minden családtag ott legyen, aki érintett a problémában, de később, a terápia egy-egy szakaszában ideiglenesen a családnak csak egy része van jelen (pl. csak a szülők, csak a férfiak, csak a gyerekek). Ezek mindig ideiglenesek és a terápia újból és újból kiegészül a teljes családra.

Végül arról is fontos szót ejteni, hogy a családterápia nemcsak beszélgetésből áll. Szinte minden esetben elő szoktak benne fordulni rajzolások, gyurmázások, dramatikus elemek, játékok, szoborbeállítás…stb. Ezeket minden esetben az adott problémához és az adott személyhez igazítjuk. Ezek azért hatékonyak, mert az érzelmek, viszonyulások, sztereotípiák egy más módon való kifejezését teszik lehetővé.

Minden család képes arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön, Önnek sem kell lemondania a boldog, harmonikus családi életről!

Amennyiben úgy érzi ennek eléréséhez szükség lenne külső szakmai segítségre, bizalommal forduljon hozzánk és jelentkezzen be most!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!