Családterápia - gyakran felmerülő kérdések

Ezt nem lehet előre megmondani, de a terápiás cél megfogalmazását követően 8-12 alkalom. A terápiás cél megfogalmazásához pedig 3-5 alkalom szükséges. A család tagjainak motivációja, a találkozások rendszeressége és a család változásának képessége határozza meg, hogy milyen gyorsan jön létre a változás, ezért pontosan nem mondható meg mennyi idő kell a közösen kitűzött cél eléréséhez.

  • Családterápián mindig minden családtag jelen van?

Az első ülésen mindenképp. De gyakran előfordul, hogy ideiglenesen csak a család egy részével dolgozunk (szülők, gyerekek, férfiak, nők…stb.), és utána újra a teljes családnak kell jönni.

  • Milyen gyakran vannak a családterápiás ülések?

Az egyéni pszichoterápiától eltérően nem hetente, hanem 2 hetente. Ennek oka az, hogy így van idő megtapasztalni a változásokat.

  • Mennyi ideig tart egy családterápiás ülés?

Ebben is eltér az egyéni pszichoterápiától. Nem 50 perces, hanem 90 perces és 60 perc után a terapeuták szoktak tartani egy szünetet, ahol megbeszélik, mit jeleznek vissza a családnak, és milyen összekötő gyakorlatra gondoltak.

  • Családterápiában mindig az a cél, hogy a család együtt maradjon?

Nem. Abban az esetben, ha a családfők semmilyen módon nem tudnak a továbbiakban együttműködni, vagy mindketten már eldöntötték, hogy elválnak, akkor a családterápia célja lehet az is, hogy miképpen tudnak úgy elválni, hogy szülői együttműködésük megmarad, és a gyermekek is meg tudják tartani kapcsolatukat mindkét szülővel.

  • Ha az após vagy anyós miatt vannak nehézségek, akkor is lehet családterápiára járni? Tud segíteni?

Természetesen lehet. Ilyenkor abban tud segíteni a családterápia, hogy megerősítse a család külső határait másokkal, családtagokkal szemben, hogy azok ne tudjanak olyan erősen hatni a család belső működésére, hangulatára. A cél az, hogy a szülők együttműködése, szövetsége semmilyen körülmények között ne bomoljon fel, még ideiglenesen sem.

De néha az is előfordul, hogy az após vagy anyós is egy ideig eljár a családdal családterápiára, hogy kapcsolatuk rendeződjön.

  • Családterápián egyfolytában csak beszélünk?

Nem. Sokszor nagyon nehéz önmagunkba tartott érzésekről szavakkal beszélni. Ezért a családterápián nemcsak beszélünk, hanem játékos feladatokat játszunk, gyurmázunk, rajzolunk, vagy éppen családi szobrot építünk, ahol a család többi tagját kell beállítanunk, mintha rendezők lennénk.

  • Kisgyerekes család vagyunk, mindenképpen el kell vinnünk kisgyermekünket is az első ülésre?

Nem kötelező, de nagyban tud segít a probléma feltárásában. A családterápia szerint a család egy rendszer, ahol mindenki mindenkire hat…kortól függetlenül. Sokat tud mondani a család működéséről az is, ahogyan az ülés alatt a kisbabával, kisgyermekkel viselkednek. Ha a családterapeuta úgy érzi fontos lenne a kisbabának/kisgyermeknek is jelen lennie az ülésen, szólni fog a szülőknek, hogy hozzák el.

Minden család képes arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön, Önnek sem kell lemondania arról, hogy boldog, harmonikus családban éljen!

Amennyiben úgy érzi ennek eléréséhez szükség lenne külső szakmai segítségre, bizalommal forduljon hozzánk és jelentkezzen be most!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!