A családterápiás szerződés keretei

Családterápiás szerződésA családterápiás szerződés egy szóbeli megállapodás a terapeuták és a családtagok között.

Tartalmazza a terápia kereteit (gyakoriság, ülések időtartama, összekötő gyakorlatok vállalása) és egy terápiás célt. Ez fontos része a szerződésnek.

A terápiás célt a család és a terapeuták közösen határozzák meg, döntik el. Lényeges, hogy olyan célt tűzzenek ki, amelynek elérése minden családtagnak fontos, motivált legyen irányában. Ezen túlmenően konkrétnak kell lennie annyira, hogy bármikor megvizsgálható legyen az milyen változásokat értünk már el és mennyit haladtunk a cél felé és mit kell még tenni ahhoz, hogy elérjük.

A terápiás szerződésben benne foglaltatik a cél eléréséhez szükségesnek vélt terápiás ülések száma. Ez egyrészt fontos a családnak, hogy időben és anyagiakban is előre tudjon tervezni, másrészt a terapeutáknak ahhoz, hogy fel tudják építeni a terápiás ülések folyamatát. Éppen ezért a terápiás szerződést azt követően szokták megkötni, hogy a terapeutáknak kellő rálátása van a problémára. Ehhez 3-5 terápiás ülés szükséges, amikor a megjelölt problémát minden oldalról megpróbáljuk körbejárni.

A terápiás alkalmak száma rendszerint 8-12 alkalom között mozognak, de ettől eltérhetnek az egyéni motivációk, és a család változásának ritmusa miatt. A megbeszélt terápiás ülésszám végén a család és a terapeuta megbeszélik azt, mit értek el és mit nem, mik lehettek a hátráltató és segítő tényezők. Ekkor van lehetőség egy újabb terápiás szerződés megkötésére az el nem ért cél újbóli, vagy egy újabb cél kitűzésére.

Minden család képes arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön, Önnek sem kell lemondania arról, hogy boldog, harmonikus családi életet éljen!

Amennyiben úgy érzi ennek eléréséhez szükség lenne külső szakmai segítségre, bizalommal forduljon hozzánk és jelentkezzen be most!

 

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!